Питання врегулювання ситуації на Донбасі повинно вирішуватись в комплексі, а не лише прийняттям рішення про розведення військ без виконання інших безпекових умов, – наголошує п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Я, напевно, не та персона, яка зараз має пояснювати чи виправдовувати дії нової влади. Але на її захист я маю сказати, що це не їхня ініціатива, це ініціатива Путіна, якій чомусь окремі представники не дають належної відсічі», – сказав Петро Порошенко, коментуючи на прохання журналістів ініціативу щодо розведення військ на Донбасі.

«Просто поставте себе на місце наших воїнів. Скільки крові було пролито за те, щоб звільняти населені пункти, які знаходяться в сірій зоні, і які відповідно до Мінська точно належать нам. Поставте себе на місце людей, які проживають зараз в населених пунктах, з яких буде виведено захисний елемент у вигляді збройних сил України», – сказав пятий президент України.

Він додав: «Що робити людям похилого віку? Що робити школярам? Яким чином буде забезпечено захист, надання медичної допомоги, доставка до школи, все інше?».

За його словами, вирішувати питання можна виключно в комплексі. «Комплекс означає створення безпекового компоненту. Значно посилить і спростить створення безпекового компоненту прийняття рішення Радою Безпеки ООН щодо миротворчої місії», – наголосив Петро Порошенко.

П’ятий президент України особливо підкреслив, що йдеться не про російську миротворчу місію.

«Бо це тільки росіяни називають її миротворчою, а весь світ називає це окупаційними військами – в Придністров’ї, Осетії, Абхазії», – зауважив він.

Він зазначив, що йдеться про класичний формат миротворців, які мають абсолютно чіткі завдання роззброїти незаконні збройні формування.

«Присутність миротворчих військ зробить неможливим наявність окупаційних військ РФ на окупованій території, забезпечить виведення важкої техніки і артилерії, взяття під контроль неконтрольованої ділянки україно-російського кордону. Врешті-решт створить безпекові умови, захистить громадян України на окупованих територіях», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, це дозволить представниками політичних партій, кандидатам в депутати місцевих рад, представниками засобів масової інформації в нормальних умовах проводити вибори.

«Скажіть мені чи сьогодні якийсь із каналів має можливість здійснювати роботу на окупованій території? Очевидно, що ні», – зауважив він.

Петро Порошенко підкреслив: «Лише після цього розпочинати політичний процес, який буде гарантувати вільне волевиявлення громадян на окупованій території».

Також він зазначив, що не в останню чергу потрібно захистити права тимчасово переміщених осіб.

«Бо 1,5 млн голосів українців, місце народження, місце життя яких Донбас, їх на сьогоднішній день намагаються відштовхнути від того, щоб вони взяли участь і визначали подальшу долю звільненого українського Донбасу», – підкреслив Петро Порошенко.

П’ятий президент України також заявив, що «Україна має на зовнішньому фронті виступати єдиним голосом, всі дискусії мають бути проведені і закриті всередині держави».

«Бо Україна виграти це може лише тоді, коли вона сильна і об’єднана. І тому я запропонував, що б ми передали президенту Зеленському «дорожню карту» мінського процесу, яка була погоджена під час спільних нарад з дипломатичними радниками керівництва Німеччини і Франці, які представляють Євросоюз, погоджено зі США, затверджено на зустрічі міністрів закордонних справ».

«Ми чітко маємо сказати, що у Нормандському форматі троє Україна, Німеччина, Франція запропонують «дорожню карту», обговорять створення безпекового компоненту. Нарешті, приймуть рішення, над яким ми б’ємося з 2015 року щодо запровадження миротворців. І в такий спосіб «дорожня карта» мінського процесу дозволить нам затвердити безпековий компонент і перейти до політичного», – резюмував він.