Порошенко каже, що “формулу” прописав не Штайнмаєр, а Лавров

Новини 22 Вересня, 2019 67

Фото: "Укрінформ"

“Формули Штайнмаєра”, погодженої з кимось, не існує, а нібито позиції щодо організації виключно політичного процесу без обговорення безпекової складової – це вигадки президента РФ Володимира Путіна.

Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко в програмі “Рандеву” на “5 каналі”, – повідомляє «Укрінформ».

«Ніякої угоди Штайнмаєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмаєра. Ніякої “формули Штайнмаєра”, нібито з кимось погодженої, не існує”, – підкреслив Порошенко.

Він розповів, що були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра, які полягали в наступному: після того, як буде сформований безпековий компонент, після того, як буде проведена бездоганна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори такими, які відповідають критеріям ОБСЄ і будуть вільними і демократичними, відповідатимуть вільному волевиявленню громадян, Штайнмаєр запропонував, щоб закон про особливий режим місцевого самоврядування запроваджувався не через два тижні після виборів, коли виборчі комісії зобов’язані будуть підрахувати підсумки виборів, а в день виборів, тоді коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори вільні.

“Ніяких інших позицій щодо перетасовки, що ми організовуємо виключно політичний процес, а безпековий не обговорюємо – це все вигадки пана Путіна”, – підкреслив п’ятий президент України.

“Я хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останню зустріч у Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і вашим покірним слугою. Коли Путін сказав: у нас є “формула Штайнмаєра”, написана Лавровим. Я кажу: вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини пана Штайнмаєра, де вони викладають, що це є – “формула Штайнмаєра”. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю форму, читає і каже: ні, це зовсім не те, у нас написав Лавров “формулу Штайнмаєра”. Я кажу: вибачте, ніякий Лавров нічого нам писати не буде. Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр, і ви можете його спитати, пане Путін. Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо базуватись на наших пропозиціях – ось це стиль ведення переговорів Росією”, – розповів п’ятий президент України.

Порошенко підкреслив: «Я раджу бути дуже обережними. Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновлені суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки – ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав, і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах».

П’ятий президент України розповів про ще один діалог з президентом Росії.

«Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це мені здається був 2015 рік, каже: що Ви сперечаєтесь, давайте ми з Вами домовимось, кого ми оберемо, і проведемо це через вибори – це єдиний можливий шлях. Я кажу: ні, обирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні погоджувати кого обирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми їм делегуємо. Є закон – він рівний для всіх», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що на зустрічі радників лідерів країн “нормандського формату” було обговорено і погоджено “формулу Штайнмаєра” щодо дії закону про особливий статус Донбасу та розведення військ на трьох ділянках.

Перед тим Пристайко повідомляв, що українська влада опрацьовує можливість проведення місцевих виборів по всій країні, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що “формула Штайнмаєра” і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті “нормандської четвірки”.

Помічник президента РФ Юрій Ушаков повідомив, що Кремль наполягає, щоб на саміті “нормандської четвірки” були зафіксовані на папері “залізні домовленості” про розведення сил у Станиці Луганській, Золотому і Петровському, особливий статус Донбасу і “формула Штайнмаєра”, про що треба домовитися напередодні зустрічі лідерів країн.

Українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї “формули”, оскільки вона має ознаки капітуляції України. 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили “червоні лінії” внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на “формулу Штайнмаєра”.

21 вересня помічник Президента Андрій Єрмак повідомив, що “формула Штайнмаєра” ляже в основу законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.

Рандеву з Яніною Соколовою

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 21 вересня 2019 р.

 

Коментарі

Позначки: , , ,