Порошенко: Готові позбутися впливу церкви, яка освячує гібридну війну Путіна

Новини 24 Серпня, 2018 163

Президент України Петро Порошенко

Україна “сповнена рішучості” позбутися залежності від російської церкви, яка “освячує гібридну війну Путіна проти України і молиться за російську владу і військо”.

Про це 24 серпня під час виступу з нагоди 27-ї річниці Дня Незалежності України заявив президент Петро Порошенко, пише УП.

“Не може бути вільним тіло, коли душа в полоні.  Нехай сьогодні нас почують і у Москві, і у Константинополі, і у Ватикані. Питання Томосу про автокефалію для православної церкви України виходить за межі релігії. Воно з того ж ряду, що й зміцнення армії, захист мови, боротьба за членство у ЄС та НАТО. Це ще один орієнтир на нашому історичному шляху, вагома складова нашої незалежності”, – заявив президент.

Порошенко додав, що Україна має “твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія (РФ – ред.) намагається нас відчайдушно прив’язати до себе”.

“Ми сповнені рішучості покласти край протиприродному перебування вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви. Церкви, яка освячує гібридну війну Путіна проти України, яка день і ніч молиться за російську владу і військо”, – зазначив він.

Президент зауважив, що українське християнство має понад 1000-літню історію, власну богословну, літургійну, церковну традицію.

“Зараз … немає жодних причин, щоб серед інших помісних православних церков не було рівної їм церкви України”, – підсумував він.

Коментарі

Позначки: ,