Поліція перевіряє чи є «мертві душі» у списках виборців Буського району

Новини 23 Березня, 2019 167

Ілюстрація/Фейсбук

На Львівщині поліцейські перевіряють чотири повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства.

Як повідомили у відділі комунікації Головного управління Національної поліції у Львівській області, 22 березня, до поліції надійшло чотири повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства.

О 16.55 у Галицький відділ поліції надійшло повідомлення від представників однієї з громадських організацій про те, що у лютому у Львові акції за участі одного з кандидатів на посаду президента України проводились з порушенням виборчого законодавства.

О 18.05 на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що у Галицькому та Личаківському районах Львова невідомі особи роздавали газети з агітацією проти одного з кандидатів на посаду президента України, а також було виявлено агітаційну друковану продукцію, з матеріалами, що дискредитують одного з учасника виборчих перегонів.

У Буському районі під час моніторингу соціальних мереж поліцейські виявили повідомлення про ймовірні фальсифікації документації на виборчих дільницях району шляхом внесення до списку виборців громадян, котрі вже померли.

Усі повідомлення внесені у Журнал єдиного обліку, проводяться перевірки. Вирішуються питання правової кваліфікації подій.

«Мертві душі” у виборчих списках: чи у Буському районі голосуватимуть покійники», – про це – у публікації «Варта-1».

Як зазначається, до «Буського медіа порталу» звернулися бущани, які стверджують: уже вдруге отримують запрошення на померлого члена сім’ї. Звернення з цього приводу до ДВК перед попередніми виборами — безрезультатні. Батько бущанки загинув у 1981 році. Проте, і на попередніх виборах сім’я отримувала запрошення на покійного.

Із 2007 року веденням державного реєстру виборців займаються відповідні відділи, створені при місцевих районних державних адміністраціях чи міськвиконкомах. По Україні таких — близько 760. Перед президентськими виборами 2010 року, а саме — у червні–вересні 2009 року відбулося первинне накопичення бази даних Державного реєстру. Кожен виборець, включений до Реєстру, отримав письмове повідомлення. З того часу проконтролювати правильність своїх даних у Державному реєстрі виборців можна, особисто звернувшись до відповідного відділу або під час уточнення попередніх списків виборців. Проте, працівники відділу Реєстру запевняють: усіляко намагаються звести кількість неточностей у виборчих списках до мінімуму.

Попередні списки виборців уже передали до виборчих дільниць, і зараз всі виборці мають отримати запрошення на голосування. Якщо запрошення не прийшло або прізвище, ім’я, по батькові чи адреса вказані з неточностями, це є приводом для того, щоб звернутися до дільничної виборчої комісії чи органу ведення реєстру виборців щодо внесення змін у списки.

“Жінка повідомила членам ДВК, що людини уже давно немає, як тільки ми отримали запрошення на попередні вибори. Її запевнили, що у списку загиблого більше не буде. Однак, цього разу нам знову прийшло запрошення на покійного батька. Чому за стільки років не можна нормально уточнити список, і чому ім’я людини, яка померла 38 років тому, тільки останнім часом з’явилося у виборчих списках — невідомо”, — обурюється мешканка Буська.

Аналогічна ситуація з «мертвими душами» у селищі Красне та інших населених пунктів.

У відділі ведення Державного реєстру виборців Буської РДА запевняють, що потрібно звернутись до них один раз і неточність у списках більше не повториться. Разом із тим, у принципі неможливо стовідсотково точно сформувати списки виборців, інформує «Варта-1».

 

Коментарі

Позначки: , ,