Остап Семерак: Відновлення лісів у Карпатському регіоні для нас у пріорітеті (ФОТО)

Новини 14 Червня, 2019 613

Остап Семерак із робочим візитом відвідав Львівщину, 14.06.19, фото: 4studio

Сьогодні, 14 червня, на Львівщині із робочим візитом перебуває міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

У межах робочої поїздки міністр відвідав ДП “Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр”, що розташований у місті Брюховичі та зустрівся із колективом підприємства.

Модернізація “Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру” забезпечить виробництво більше 3 млн саджанців для вирубаних лісів Карпат. Про це під час робочого візиту повідомив Остап Семерак.

За його словами, Мінприроди виділено кошти, зокрема на реконструкцію цеху посіву, теплиць та лісорозсадника.

“Такий об’єкт буде продукувати необхідну кількість посадкового матеріалу для відновлення лісів у Карпатському регіоні. Для Мінприроди – це є один із пріоритетів”, – наголосив Семерак.

Крім того, міністр підкреслив важливість співпраці з місцевою громадою по відновленню саджанцями вирубаних лісів, які знаходяться в органах місцевого самоврядування.

“Мінприроди зацікавлено, щоб на цих територіях відновлювалися червонокнижні рослини, дерева, які ростуть на об’єктах природно-заповідного фонду в Львівській області та в тому числі у Карпатському регіоні”, – резюмував міністр.

Довідково:  Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно – насіннєвий центр» функціонує в структурі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України та застосовує сучасні технології в лісовому насінництві.

У попередні роки за рахунок власних коштів лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ, на цьому підприємстві організували переробку та зберігання лісового насіння основних лісоутворюючих порід Львівщини за сучасними європейськими технологіями.

Як логічне продовження справи лісовідновлення та лісорозведення був розроблений проект побудови на базі підприємства сучасного розсадницького комплексу із залученням обладнання та технологій шведської компанії ВСС АВ, яка є лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників.

Проектом передбачається:

 реконструкція приміщення для цеху посіву, мийки касет та упаковки сіянців;
 установка лінії для заповнення касет субстратом і висіву насіння;
 влаштування теплиць загальною площею 1920 м.кв. для вирощування сіянців із закритою кореневою системою;
 оснащення кожної теплиці автоматичною підвісною зрошувальною установкою;
 створення п’яти полів дорощування для контейнерної культури лісового садивного матеріалу із зрошувальними установками та системами дренажу;
 установка лінії упаковки садивного матеріалу та мийки касет.

Кошторисна вартість проекту складає 86,2 млн. грн., в тому числі кошти на закупівлю обладнання та устаткування – 46,0 млн. грн.

Державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ закуплено обладнання шведської фірми BCC на загальну суму 45,8 млн. грн.

З обласного бюджету виділено 30,1 млн.грн.

У 2019 році за бюджетними програмами Міністерства екології та природних ресурсів України ухвалене рішення про виділення коштів в сумі 18,4 млн.грн.

У запроектованому лісовому розсаднику за запропонованою технологією будуть вирощуватися:

 сіянці високопродуктивних (модрина європейська, сосна звичайна, псевдотсуга, дуб звичайний) лісових порід для лісовідновлення та лісорозведення, а також плантаційного лісовирощування на Прикарпатті та рівнинній частині Львівщини;
 сіянці біотично стійких порід (ялиця біла, бук лісовий) для лісовідновлення на території Карпат на місці всихаючих ялинових насаджень.
Час вирощування сіянців складає 2 (для ялиці білої) та 1 (бук лісовий, сосна звичайна, модрина європейська, псевдотсуга) вегетаційні періоди. За один цикл вирощується 3,5 млн. сіянців із закритою кореневою системою на базі ДП «Львівський лісовий селекційно насіннєвий центр».

В перспективі планується розширення лісового розсадника та доведення його потужності до вирощування 15 млн. шт. сіянців із закритою кореневою системою.

Реалізація даного проекту дозволить вирішити проблеми лісовідновлення в Карпатському регіоні та забезпечити якісним садивним матеріалом для лісорозведення та озеленення об’єднані територіальні громади.

Коментарі

Позначки: , , , ,