НСЖУ заявляє про п’ять випадків побиття журналістів у жовтні

Новини 01 Листопада, 2017 126

Ілюстративне фото

Інциденти сталися в Києві та передмісті, а також у Херсонській області.

В Україні упродовж жовтня зафіксовано 5 випадків застосування фізичної сили до журналістів. Про це повідомили у Національній спілці журналістів України.

Так, констатують в НСЖУ, широкого резонансу набуло побиття і затримання спецпризначенцями 24 жовтня трьох журналістів у Святошинському суді Києва – Дмитра Реплянчука («ГромадськеТБ»), Сергія Лефтера (УНІАН) та Кирила Малишева («Страна.UA»).

Представники ЗМІ одразу написали заяву про злочин, прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171. Нацполіція офіційно вибачилася перед журналістами.

Також у жовтні зазнав нападу журналіст Сергій Розов. Зокрема, 14 жовтня в селі Забір’я під Києвом під час здійснення Розовим зйомки пікету будинку одного з місцевих підприємців з воріт маєтку виїхав джип, з якого в автомобіль журналіста почали кидати цеглу. “Поліція зафіксувала напад на журналіста та пошкодження автомобіля”, – зазначили в НСЖУ.

Крім того, у Херсоні було скоєно напад на журналіста Костянтина Риженка, який зафіксував підвезення виборців до дільниці під час виборів до Білозерської ОТГ 29 жовтня. “В ході зйомки з автобуса вибігли люди, які почали відбирати камеру в журналіста та побили його. Поліція внесла дані про цей випадок до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 171 ККУ”, – йдеться в повідомленні.

Загалом, за даними НСЖУ, відповідно до моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Спілка проводить спільно з партнерськими організаціями, з початку року (10 місяців) зафіксовано 80 випадків прояву фізичної агресії стосовно журналістів.

Коментарі

Позначки: , , , ,