НСЖУ стурбована ситуацією з масовим звільненням працівників телеканалу ZIK

Новини 01 Липня, 2019 50

Фото: Укрінформ

НСЖУ стурбована ситуацією з масовим звільненням працівників телеканалу ZIK у зв’язку з раптовою зміною власника медіа-групи.

Про це йдеться в заяві НСЖУ, оприлюдненій на її офіційному сайті.

«Протягом двох тижнів представники Спілки проводили консультації зі співробітниками телеканалу для з’ясування обставин звільнення та напрямів ефективної допомоги колегам.

Висловлюємо солідарність із колективом телеканалу ZIK, який цього року отримав спеціальну відзнаку НСЖУ «Акула пера» за високий професіоналізм і наполегливість у висвітленні важливих для суспільства тем.

Авторські програми Тетяни Даниленко, Остапа Дроздова, Вахтанга Кіпіані, щирі професійні зусилля десятків редакторів, журналістів і ведучих телеканалу ZIK, журналістів інформаційного агентства медіа-групи забезпечили ZIKу визнання в української аудиторії.

Ситуація навколо телеканалу ZIK – це більше, ніж питання окремого власника. Це проблема, притаманна українському інформаційному простору в цілому. Відсутність ефективних економічних моделей існування незалежних аудіовізуальних ЗМІ призводить до олігархізації телеканалів. А диктат власника, для якого медіа не є бізнесом, може набувати викривлених форм, які не мають нічого спільного з журналістикою.

В ці дні хочемо підкреслити, що журналісти мають залежати лише від аудиторії – глядачів, слухачів, читачів. У цьому випадку ЗМІ виконують свою соціальну місію, а не стають інструментом у руках політиків чи олігархів.

Закликаємо журналістську спільноту, всі політичні сили здійснювати постійний тиск на українську владу для зміни правил роботи на ринку аудіовізуальних послуг, створення умов для економічної незалежності медіа і забезпечення реальної незалежної редакційної політики для всіх телеканалів. Ми підтримуємо впровадження професійних стандартів у редакційну практику та закликаємо поважати свободу слова на телебаченні, яке з усіх ЗМІ в Україні має найбільше поширення і найбільший вплив»,- йдеться у заяві.

 

Коментарі

Позначки: ,