Новий закон дозволить агресорам за копійки купити українську землю, – Княжицький

Новини 13 Листопада, 2019 135
Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Микола Княжицький. Фото: Прямий.

Прийнятий у першому читанні законопроєкт про ринок землі має низку недоліків, серед яких відсутність перевірки покупців землі, індивідуального контролю продажу землі, а також контролю за обігом земельних ділянок.

Про це у Facebook написав народний депутат від партії “Європейська солідарність” Микола Княжицький.

“Сьогодні у першому читанні прийнято ганебний закон про продаж України дешево. Згадую більшовиків, які кричали про “землю народу”. Народ її отримав. На Соловках і в могилах Голодомору”, – зазначив депутат.

Княжицький виділив головних недоліків законопроєкту про “ринок” землі, серед яких відсутність індивідуального контролю для продажу землі.

“Наприклад, системою індивідуальних дозволів на купівлю землі, як діє практично всюди – в Австрії, Франції, Німеччині, Угорщині, скандинавських країнах тощо. Там держава дійсно вважає свою землю стратегічним майном тому перевіряє кожну угоду індивідуально і якщо все ок, лише тоді видає дозвіл”, – зазначив нардеп.

Ще одним недоліком Княжицький назвав відсутність перевірки покупців земельних ділянок.

“Для яких цілей земля купується? Чи буде вона використовуватись для ведення господарства? Чи має покупець можливості для цього – банальна наявність у нього освіти або досвіду діяльності, як то вимагається, наприклад, в Литві, Латвії, Польщі, Австрії, Словаччині та багатьох інших країнах”, – наголосив депутат.

Також вадою законопроєкту, на думку політика, є відсутність контролю за коштами, за рахунок яких була придбана земля.

“Чи погоджуємось ми з тим, щоб продаж відбувався за корупційні кошти? А за вкрадені гроші? А за російські гроші? Ці питання мають перевірятись. Але у нас немає ефективного механізму фінансового моніторингу, і невідомо коли запрацює. Проте у відносинах з купівлею землі така перевірка має бути обов’язково, адже в іншому разі вся земля опиниться в руках або бандитів, або російських олігархів. В проєкті цього немає”, – відмітив Княжицький.

Крім того, у законопроєкті взагалі немає жодних систем державного контролю за обігом землі. Зокрема немає передбачених законом наслідків порушення відповідних обмежень.

“Отже, тепер агресорам навіть воювати не потрібно. Вони просто за копійки куплять нашу землю”, – підсумував депутат.

Коментарі

Позначки: