Німеччина встановила антирекорд за термінами формування уряду

Новини 19 Грудня, 2017 120

Ілюстративне фото

Від виборів у Німеччині минуло 86 днів, проте партії Ангели Меркель досі не вдалося почати коаліційні переговори з соціал-демократами

О 24:00 19 грудня пройде 86 днів з дня парламентських виборів, які відбулись 24 вересня, а нові коаліційні переговори в Берліні після провалу спроби створити уряд з представників блоку ХДС/ХСС, вільних демократів та “зелених” ще не починалися, інформує  Deutsche Welle.

Попередній антирекорд був встановлений в 2013 році, коли була сформована “велика коаліція” за участю консервативного блоку ХДС/ХСС і соціал-демократів. Тоді з моменту парламентських виборів 22 вересня до переобрання Ангели Меркель канцлеркою 17 грудня пройшло 86 днів.

Попередні консультації консервативного блоку ХДС/ХСС з лібералами і “зеленими” про можливість створення так званої коаліції “Ямайка” тривали близько чотирьох тижнів. Але в ніч на 20 листопада лідер Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер несподівано оголосив про вихід з переговорів у зв’язку з непереборними розбіжностями.

Після провалу “Ямайки” федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав соціал-демократів відмовитися від рішення піти в опозицію і почати переговори про відновлення “великої коаліції”.

В результаті Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) проголосувала за початок консультацій з ХДС/ХСС. Їхня чергова зустріч відбудеться 20 грудня.

Напередодні, 18 грудня, Меркель на засіданні керівництва Християнсько-демократичного союзу в Берліні заявила, що має намір домовитись з СДПН про формування стабільного уряду. За її словами, переговори з соціал-демократами повинні стартувати на початку січня 2018 року і закінчитися через два тижні.

Коментарі

Позначки: ,