Неплатників аліментів каратимуть ще жорстокіше: Рада ухвалила закон

Новини 04 Липня, 2018 29

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Парламент ухвалив закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання.

За відповідний законопроект №8296 проголосували 230 народних депутатів, повідомляє портал Верховної Ради.

На попередньому засіданні депутати розглянули 54 правки зі 138.

Як роз‘яснює Центр інформації про права людини, законом удосконалено механізм забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом.

Збільшений розмір аліментів

За новим законом, мінімальний розмір аліментів збільшено до прожиткового мінімуму (1777 грн з 1 липня). До цього, за законодавством, суд не міг встановити розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тож виходило, що на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становив 746 грн на місяць, на дитину від 6 років – 930 грн.

Дитина боржника з аліментів виїжджає за кордон без його згоди

Рада затвердила нові правила виїзду дитини за кордон. Той із батьків, з ким після розлучення залишилася дитина, сам вирішує питання про її виїзд за кордон на термін не більше місяця.

Якщо дитина виїжджає за кордон більше ніж на місяць, той з батьків, з ким живе дитина, також може не отримувати дозвіл – якщо інший з батьків заборгував аліменти більше ніж за чотири місяці.

Тому, з ким дитина не живе, для вивезення її за кордон потрібна нотаріально завірена згода другого з батьків. Якщо йому такої згоди не дають, можна звернутися до суду – але тільки якщо немає заборгованості з аліментів.

Боржників не братимуть на держслужбу або звільнятимуть з неї

Нововведення торкнуться і посадових осіб: на державну службу категорії “А” і категорії “Б” не може бути призначена особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів на утримання дитини в розмірі, який перевищує шість щомісячних платежів.

Несплата аліментів особою, яка обіймає державну посаду категорії “А” або “Б”, і виникнення заборгованості в розмірі шести щомісячних платежів є причиною для зняття з обійманої посади.

До посад категорії “А” держслужби належать державні секретарі міністерств, керівники центральних органів виконавчої влади, секретар Кабміну і його заступники, керівники Конституційного, Верховного та вищих спеціалізованих судів.

До посад категорії “Б” належать керівники структурних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, керівники структурних підрозділів секретаріату Кабміну та їхні заступники, керівники місцевих державних адміністрацій.

Злісних неплатників можуть ув’язнити на два роки

Закон посилює відповідальність за несплату аліментів.

Боржнику можуть бути призначені суспільні роботи за несплату аліментів за три місяці – раніше таке стягнення могли отримати батьки, які заборгували виплати за шість місяців.

У разі вчинення протягом року повторного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, можуть бути призначені суспільно корисні роботи на строк від 240 до 360 годин. Раніше їхня тривалість могла становити від 120 до 240 годин.

За ухилення від такого стягнення закон передбачає адміністративний арешт до 10 діб, а в разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність та позбавлення волі терміном до 2-х років.

Крім того, закон передбачає автоматизований арешт коштів злісного боржника.

Також депутати збільшили штрафи для батьків, які не створюють необхідних умов для життя, навчання та виховання дітей. Якщо раніше йшлося про суму в сотні гривень, то тепер штраф становить від 850 до 1700 грн, а за повторне порушення протягом року – від 1700 до 5100 грн.

Закон набуде чинності через місяць після публікації.

Нагадаємо, у лютому набув чинності закон “Щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів”.

Відповідно до нього, якщо платник аліментів припустився заборгованості з них за шість місяців, до нього можуть застосовувати тимчасове обмеження на право керування транспортними засобами, відмовити у праві виїзду за кордон, заборонити полювання та користування зброєю.

Також боржники з аліментів, які не мають роботи, повинні заробити гроші на аліменти на суспільно-корисних роботах.

 

Коментарі

Позначки: , ,