Не дожив до сторіччя: у Львові помер колишній в‘язень найвідомішого концтабору Третього Рейху

Новини 19 Січня, 2019 62

Ілюстрація: espreso.tv

У Львові сьогодні, 19 січня, помер громадський діяч, один з лідерів ОУН (б), в’язень нацистського табору Аушвіц Омелян Коваль. Останні роки він мешкав у Львові. Громада міста Львова висловлює співчуття рідним та близьким.

Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Омеляну Ковалю в лютому мало б виповнитись 99 років.

Фото з відкритих джерел

У Львові помер один із лідерів ОУН(б), колишній в`язень табору ”Аушвіц” Омелян Коваль.
Про це повідомив голова Українського інституту національної пам`яті Володимир В`ятрович на своїй сторінці в Facebook.
”Сьогодні помер Омелян Коваль. Він був одним із лідерів ОУН (б) та в‘язенем нацистського табору Авшвіц”, – зазначив він.
Він був активний громадсько-політичний діяч та провідний член ОУН-б.
Народився 24 лютого 1920 р. у с. Рахиня, тепер Долинський район Івано-Франківської обл. Закінчив кооперативні курси Ревізійного союзу українських кооперативів у м. Долині, курси кооперативних плановиків у Львові. З осені 1938 р. член ОУН, займався вишколами Юнацтва. Референт пропаганди повітового проводу ОУН. 1 липня 1941 р. організатор проголошення в м. Долині Акту відновлення Української держави. Ув’язнений 15 вересня 1941 р. гестапо та перебував в тюрмі на Лонцького у Львові. Пізніше сидів у в’язниці Монтелюпіх у Кракові, а звідти відправлений 20 липня 1942 р. до концтабору Аушвіц (№ 49730), з першою групою 25 українських політв’язнів («Bandera Gruppe»), серед яких був наймолодшим. Член редколегії таборового альманаху. Після евакуації Аушвіцу 18 січня 1945 р., відправлений в концтабори Мавтгавзен, Мельк і Ебензе. 6 травня 1945 р. звільнений американцями.

Довідка. Аушвіц-Біркенау — один із найбільших концтаборів, що існував з кінця травня 1940 до кінця 1949 року біля міста Освенцима. З кінця травня 1940 до січня 1945 використовувався як нацистський концтабір. З січня 1945 до кінця 1949 року використовувався як радянський концтабір.

 

Коментарі

Позначки: