У Львові НБУ зібрав за круглим столом провідних фахівців центральних банків

Новини 23 Вересня, 2019 166

Фото: НБУ

Взяли участь фахівці із 14 країн Європи, Азії та Африки

Вивченню світового досвіду використання міжнародних стандартів фінансової звітності (далі – МСФЗ) в обліку та у процесах фінансового звітування був присвячений міжнародний круглий стіл «МСФЗ в центральних банках: прозорість, відкритість, підзвітність», організований Національним банком у Львові.

Про це повідомляє НБУ.

«Національний банк особливу увагу приділяє напряму якісного розкриття інформації, а також налагодженню та розвитку комунікацій з колегами та стейкхолдерами. Ми відкриті для спілкування та чесні у висвітленні своєї діяльності, – наголосив заступник Голови Національного банку України Роман Борисенко, відкриваючи захід. – Щоб бути зрозумілими для всього світу, ми хочемо розмовляти зрозумілою для нього мовою. Тому Національний банк під час складання та оприлюднення своєї фінансової звітності використовує саме міжнародні стандарти».

Цей круглий стіл став уже третім подібним заходом в Україні і проводився за підтримки МВФ та Світового банку. Він зібрав близько 30 провідних фахівців центральних банків у сфері бухгалтерського обліку із 14 країн Європи, Азії та Африки. Особливістю цьогорічної зустрічі стала участь у ній представників світових лідерів у сфері надання аудиторських послуг, зокрема Ernst&Young, KPMG, BakerTilly.

Також, на відміну від двох минулих круглих столів, присвячених запровадженню  лише одного, хоча й найважливішого для банків МСФЗ 9 «Фінансові інструменти», під час цього круглого столу учасники обговорили питання, пов’язані із застосуванням інших міжнародних стандартів, які регулюють оцінку, облік та розкриття інформації за операціями центральних банків та фінансових установ загалом.

Тож спеціалісти центральних банків з бухгалтерського обліку поспілкувалися не лише про фінансові інструменти, але й про операції із монетарним золотом, про визнання та облік програмного забезпечення, яке функціонує за допомогою хмарного сервісу, про особливості застосування нових правил оренди та визнання доходу, про заплановані зміни у форматах основних фінансових звітів, про необхідність впровадження  та зміст Звіту про управління, зокрема в контексті операцій центрального банку.

Головний бухгалтер Національного банку Богдан Лукасевич зауважив, що ці зустрічі стали доброю традицією і майданчиком для фахових дискусій міжнародного рівня.

«Перелік тем та зміст дискусій яскраво продемонстрували, що центральні банки різні, але мають схожі проблемні питання. Тому такі зустрічі є дуже корисними, навіть попри відмінності у практиках вони допомагають формувати якісніші та обґрунтованіші облікові політики, полегшують спілкування з аудиторами, дають змогу подивитися на складні питання з нової точки зору. Усе це разом сприяє подальшому удосконаленню та підвищенню якості фінансового звітування у світовому масштабі», – сказав він.

«Упевнений, що різноманіття думок та поглядів на питання впровадження та застосування МСФЗ у центральних банках суттєво збагачує досвід та покращує комунікації фінансової звітності центральних банків, які долучилися до сьогоднішнього заходу», – підсумував Роман Борисенко.

Він додав, що Національний банк планує продовжувати цю ініціативу та проводити такі міжнародні круглі столи регулярно.

 

Коментарі

Позначки: , , ,