Навіщо місця в садочках, якщо буде МакДональдс?!

Новини 18 Липня, 2019 415

Яку з обіцянок Андрій Москаленко реалізує швидше: подолати корупцію з електронними чергами чи відкрити фастфуд на Сихові

Проблема з дитячими садочками у Львові існує вже давно. Протягом останніх років третина львівських малюків не потрапляє в комунальні садки – нема місць. Щоб хоч якось упорядкувати процедуру зарахування, ЛМР створила електронну чергу. Однак ця система замість порядку внесла ще більше плутанини. Бо навіть попри її існування чиновники завжди мали можливість влаштувати дитину «дуже обдарованих батьків». А завдяки можливості реєструвати одну дитину в три садки складалася ситуація, що зареєстрованих дітей втричі більше, аніж реальних. В черзі місця чомусь постійно рухалися. І зазвичай вниз. Тож батьки ніколи не знали напевне, чи їхня дитина потрапить у садок чи вилетить з черги. Така собі лотерея.

Батьки ж спершу оббивали пороги міського управління освіти, а потім взялися за справу самі. Міській раді запропонували вивчити досвід Дрогобича з електронною чергою на основі блокчейну та запровадити таку систему у Львові. Ця система унеможливлює будь-яке зовнішнє втручання. Заступник міського голови з розвитку Андрій Москаленко досить жваво відгукнувся на ідею і 22 березня офіційно підписали меморандум між міською радою та компанією Bloqly. Цікаво, що компанія була готова вже через два місяці розробити таку систему для Львова. Проте, щойно справа дійшла до конкретних кроків, щось пішло не так. ЛМР в особі Андрія Москаленка почала всіляко саботувати співпрацю: не надавати для роботи необхідні дані, не готувати технічне завдання… Далі – більше: роботу в межах меморандуму з боку ЛМР доручили Юрію Свірзькому, який якраз і створив діючу недолугу систему. З цього моменту про кардинально нову й справедливу систему електронних черг уже не йшлося. Пан Свірзький почав відверто саботувати роботу і наполягати на тому, що діюча система повинна залишитися в незмінному вигляді. Пан Москаленко, в свою чергу, теж забув про урочисте підписання меморандуму, усміхнені фото, відеокоментарі про великі перспективи блокчейну у Львові… Зрештою, це не так і дивно, що міські чиновники Львова забувають свої обіцянки після того, як максимально на них пропіаряться.

«Для такого великого і молодіжного міста, як Львів, це дуже важливий і необхідний крок, бо успіх здобувають ті міста, які роблять ставку на креатив, інтелект і новітні технології», – говорив у березні заступник міського голови з розвитку Андрій Москаленко. А вже кандидат у народні депутати Андрій Москаленко в рамках виборчої кампанії зробив недавно цілком несподівану для багатьох, особливо його прихильників, заяву: «МакДональдс на Сихові?! Я не жартую. Досить часто саме про це мене запитували на різних зустрічах молоді батьки. От власне вчора я й розпочав перемовини щодо можливого відкриття Макдональдс на Сихові». Можна зробити висновок, що це не просто перемовини, бо чиновник додав, що «скоро можна буде побачити результат». Андрій Москаленко також розповів про свої макуподобання, сказавши, що дуже любить макфлурі. Що ж, у кожного своя шаурма. Таке пропагування фастфуду на офіційному рівні розчарувало частину мешканців Сихова, про що вони написали у коментарях у соцмережах. І це не дивно, бо молодих батьків таки, мабуть, більше цікавив би новий дитячий садочок у мікрорайоні, а не МакДональдс. Але – навіщо садочки, якщо буде МакДональдс?!

І знову ж таки – навіщо електронна черга на основі блокчейну? Батьки, які звернулися з цією ініціативою до міської ради, досі не дочекалися не тільки її реалізації, а навіть пояснень, чому так нічого й не реалізували з обіцяного, хоч минуло вже не два місяці, а майже чотири.

«Необхідність застосовувати технологію блокчейну свідчить про відсутність довіри між громадянами і владою. Блокчейн допомагає місту стати децентралізованими, прозорими і знищує корупцію на місцях. Блокчейн не дозволяє змінювати або знищувати дані. Не буде сенсу брати хабарі за те, що ти не зможеш змінити», – пояснювала після підписання меморандуму між міською радою та компанією Bloqly директорка Блоклі-Україна Наталія Снєжкова. Може, саме у цих словах – відповідь? Навіщо міським чиновникам технологія, яка знищує корупцію?

 

Коментарі

Позначки: ,