Національний природний парк «Сколівські Бескиди» відзначає 20-річчя

Новини 11 Лютого, 2019 96

20 років тому, 11 лютого 1999 року Президент України підписав Указ «Про створення національного природного парку «Сколівські Бескиди» з метою збереження, відтворення та раціонального використання ландашафтів західної частини Українських Карпат з типовими та унікальними природними комплексами, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

За цей період часу працівники НПП «Сколівські Бескиди»здійснили значну роботу в напрямку природоохоронної діяльності. Зокрема, підготували та реалізавали близько 10 природоохоронних програм, проводять щорічні обліки видового складу флори та фауни, обліку об’єктів етнокультурної спадщини тощо.

Рослинна флора парку нараховує 930 видів судинних рослин. Тут поширені 40 видів рослин, занесених до Червоної книги України. НПП «Сколівські Бескиди» володіє розвиненою рекреаційною і туристичною інфраструктурою та ефективно працює по 9 природоохоронних програмах в напрямках екологічного, економічного і соціального розвитку: рекреаційної та еколого-освітньої діяльності, збереження етнокультурної спадщини, лісівничих досліджень заповідної зони Сколівських Бескидів та ін.

Національний природний парк бере також участь у двох міжнародних проектах. Перший – це програма реінтродукції бізона європейського (зубра) в «Сколівських Бескидах, в межах якої до нас завезено 11 особин зубра європейського, котрих після року утримання у вольєрах випустили у природу. Стадо нараховує вже 34 особини. Другий міжнародний проект – «Збереження карпатських пралісів», який розпочався у 2014 році і триває досі. Мета цього проекту, який виконується Українським товариством охорони птахів за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), – збереження карпатських пралісів і старовікових лісів шляхом розширення територій покриття цих цінних лісових масивів національними природними парками українських Карпат.

Значних здобутків досягнули в процесі проведення рекреаційної діяльності: прокладено та облаштовано 10 екологічних пізнавальних стежок, 2 веломаршрути та 2 автомаршрути, облаштувано 8 рекреаційних зон та 2 туристині притулки.

У результаті проведення еколого-просвітницької діяльності на базі НПП «Сколівські Бескиди» створено 4 еколого-просвітницьких центрів, 1 еколого-інформаційний центр та 3 шкільних лісництва. А також проведено значну кількість екологіних уроків, майстер-класів, природоохоронних акцій, екологічних конкурсів.

Національний природний парк «Сколівські Бескиди» відзначає 20-річчя

Національний природний парк «Сколівські Бескиди» відзначає 20-річчя

Коментарі

Позначки: , ,