Нападникам на табір ромів у Львові можуть обмежити в‘їзд до ЄС

Новини 07 Липня, 2018 101

Фото ілюстративне. Джерело: rbc.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує обмежити в‘їзд до ЄС неонацистам.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час зустрічі із послами та дипломатами країн G7 запропонував обмежити в’їзд до країн ЄС представникам неонацистських організацій.

Як повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ України, про це міністр внутрішніх справ заявив 6 липня під час зустрічі із послами та дипломатами країн G7, коментуючи розслідування поліцією останніх нападів на ромські поселення.

«Ми багато уваги приділяємо неонацистським організаціям. У суспільстві має бути атмосфера, коли бути прихильником таких рухів – нецікаво, некруто та невигідно. Реакція на дії таких організацій з боку міжнародних партнерів має бути така ж, як і на кримінальні елементи, – обмеження в’їзду до цивілізованого світу. Наразі ми ведемо такі переговори із представниками іноземних держав», – зазначив Аваков.

За його словами, під час підготовки до погромів ромських поселень створюються точні копії нацистських сайтів російських організацій, які закликають молодь, переважно школярів, до незаконних дій.

«На цьому сайті з’являється модератор, який залучає туди молодь. Далі вони збирають групу наших українських підлітків, стимулюють їх до незаконних дії, а потім зникають. Львівський випадок це дуже яскраво та детально демонструє. 17-річному хлопцю цікаво долучитися до якоїсь футбольної тусовки, взяти участь у бійці, такій операції. На сьогодні для нього ця «пригода» – умовно кажучи, два дні у в’язниці, але якщо він знатиме, що  через це його не пустять до цивілізованих країн – це буде додаткова превенція. Я думаю, що ми зупинимо цю хвилю. Я пропоную застосувати механізм тиску на цих молодих нацистів – додаткові обмеження на в’їзд до країн ЄС», – зазначив Арсен Аваков.

За словами глави Нацполіції Сергія Князєва, в України близько 3100 місць компактного проживання ромів, загальною чисельність більше 100 тисяч осіб.

«Це кількість ромів, які проживають саме в таборах. У цьому році до поліції надійшло шість повідомлень щодо нападу на такі поселення: три – у Києві, два – Львівська область, одне – у Тернопільській», – повідомив очільник НПУ.

Він додав, що наразі у поліції зареєстровано дев’ять кримінальних проваджень – з яких чотири за фактами хуліганських дій, три – за ознаками порушення рівноправності громадян, одне – за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, а також одне провадження – за фактом умисного вбивства. Всі ці злочини є однотипними і пов’язані із нападами на місця компактного проживання ромів групами радикально налаштованої молоді.

«Мета правопорушень – публічне знищення таких поселень та збурення соціальної напруги в державі. Усі ці напади – добре сплановані та організовані. До них причетні парамілітарні громадські організації, які хибно позиціонують себе захисниками правопорядку, незаконно наділивши самі себе функціями забезпечення публічної безпеки», – підкреслив Сергій Князєв.

Як повідомлялося, після останнього нападу на ромський табір у лісовому масиві під Львовом в ніч на 24 червня групою озброєних ножами, металевими трубами і ланцюгами осіб загинув 24-річний житель Закарпатської області, ще четверо постраждали: 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка.

Поліція встановила 14 осіб, підозрюваних у нападі на ромське поселення у Львові. Вісім підозрюваних, серед яких один 20-річний і семеро 16-17-річних юнаків, були заарештовані.

25 червня голова СБУ Василь Грицак заявив, що до нападу на табір ромів під Львовом може бути причетна Росія.

У поліції повідомили, що проведуть комплекс превентивних профілактичних заходів з метою запобігання у майбутньому нападам на осіб ромської національності.

Коментарі

Позначки: ,