На центральній площі Червонограда облаштують сквер

Новини 18 Липня, 2018 1 766

Місто Червоноград, площа з висоти. Фото: youtube.com

У центрі міста Червоноград на Львівщині облаштують сквер.

Як повідомила прес-служба Червоноградської міської ради, 17 липня розпочалась ліквідація старих плит. Згідно із рішенням депутатів, частину Вічевої площі оновлять та озеленять.

«Центральна частина міста є дуже велика. І невиправдана у своєму використанні. Старі плити є непривабливими в інфраструктурі. Тому новий сквер осучаснить обличчя міста та додасть певної позитивної атмосфери, – зазначив міський голова Андрій Залівський.

Як зазначається у повідомленні, планується облаштувати сквер, який буде розділений пішохідними доріжками.

ТзОВ “Вілком монтаж” встановить на цій території додаткове освітлення – 5 led-ліхтарів, лавки із підзарядкою для телефонів, смітники, а також максимально озеленить, посадивши кущі, дерева та троянди.

Кошторисна вартість скверу становить 1 683 373 грн. Цього року було виділено 500 000 грн із місцевого бюджету та 200 000 грн з казни Львівської обласної ради на продовження облаштування інфраструктури даного простору. Решту коштів будуть шукати із різних джерел.

Фото прес-служби Червоноградської міської ради

Довідка. Центральна площа Червонограда демонструє історію міста ХХ століття. Тут встановлено пам’ятник жертвам політичних репресій. До 1939 року в тодішньому Кристинополі проживало 70% євреїв і по 15% – українців і поляків. Євреї втекли, коли почалась Друга світова війна, нова радянська влада чинила репресії і під них потрапили свідомі і патріотичні українці, а у 1951 році, згідно з радянсько-польською міждержавною угодою, поляків виселили у Польщу. У цьому ж році Кристинопіль радянська влада перейменувала у Червоноград, який заселили люди з усього СРСР, і це стало містом шахтарів.

Хрест на центральній площі міста встановлений на місці пам’ятника Леніну. У 1989 страйкували гірники Червонограда, з економічного протест переріс у політичний. Червоноград у 1990 став першим містом в СРСР, де скинули «вождя» пролетарів, перейменували радянські назви вулиць. А з металу пам’ятника Леніна вилили бюст Тараса Шевченка.

Коментарі

Позначки: ,