На реставрацію Підгорецького замку зібрали гроші через інтернет

Новини 22 Грудня, 2017 253

Замок у Підгірцях

Організатори планували зібрати 215 тисяч грн і відновити частину балконів замку на Львівщині

 Станом на 21 грудня активісти змогли зібрати 238 117 грн з необхідних 215 тис. грн. Про це виданню Tvoemisto.tv повідомив голова правління благодійного фонду «Софос» Юрій Воронецький, який займався збором коштів на краудфандинговій платформі Na-starte.

«Ми плануємо ремонтувати балконну группу другого поверху однієї зі сторін палацу. Ми вже замовили обладнання. Залучені кошти ми витратимо частково на сам проект, певна частина піде на подарунки та сувеніри нашим спонсорам, певна частина буде виплачена краудфандинговій платформі за надані послуги», — сказав він.

За його словами, це перший в Україні проект ремонту пам’ятки культурної спадщини, на який вдалося зібрати кошти за допомогою краудфандингу. «На палаци та замки гроші ще не збирали. Розпочати ремонтні роботи ми плануємо з настанням стабільної сухої погоди, оскільки матеріали, з якими ми маємо працювати, не бажано використовувати за умов підвищеної вологи», — сказав він.

Надіслані людьми гроші на ремонт Підгорецького палацу, які залишаться невикористаними, активісти витратять на два інших проекти. «Один із них передбачає ремонт двох чайних будиночків, що розташовані на парковій терасі Підгорецького паркового комплексу. На одному з них повалений дах, інший не має ні вікон, ні дверей. Нам необхідно приблизно 300 тисяч грн на проектно-кошторисну документацію», — розповів він.

Для того, щоб зібрати кошти, яких «Софосу» не вистачатиме для реалізації проекту, вони планують проводити різноманітні заходи. «Ми створимо календар із зображенням Підгорецького замку, який будемо продавати, плануємо долучати спонсорів, меценатів, домовлятися з адміністрацією, домовлятися з усіма, з ким можна домовитись, щоб ми змогли зібрати гроші на цей проект», — пояснив він.

Ще один проект, над яким працюють активісти, — це заміна даху монастиря капуцинів в Олеську. Наразі там розміщується склад картинної галереї ім. Возницького.

«Для цього проекту нам необхідно 12-15 млн грн за попередніми розрахунками. Проект роботи вже готовий, його розробили у 2013 році. Оскільки він є застарілим, Одеська архітектурна академія у вигляді спонсорської допомоги вирішила привести його у відповідність до сучасних вимог. До початку весни ми чекаємо на готовий проект та почнемо шукати кошти на заміну даху», — підсумував він.

 

Коментарі

Позначки: ,