На Львівщині за часи Незалежності згоріло 28 унікальних дерев‘яних храмів

Новини 08 Серпня, 2018 207

Пожежа в церкві села Велике поле Яворівського району. Фото: inlviv.in.ua

На Львівщині, за останні 27 років, виникло 108 пожеж у храмах, якими повністю знищено 28 дерев‘яних храмів.

Про це повідомили у прес-центрі ГУ ДСНС у Львівській області.

Як зазначається у повідомленні, протягом 1991-2018 років, на території Львівської області виникло 108 пожежі в культових спорудах. Внаслідок цих пожеж повністю знищено 28 дерев’яних церков, окрім цього значних руйнувань та пошкоджень зазнали ще 10 храмів.

Як зазначив заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській Орест Галонько, серед основних причин пожеж в церквах: порушення правил монтажу та експлуатації електромереж, необережне поводження з вогнем, підпали, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печей, удари блискавки, а також  порушення правил безпеки при проведенні вогневих робіт.

«Слід зазначити, що надзвичайно вагомим чинником пожежної безпеки є людський фактор. Часто ми фіксуємо факти самовільного оброблення церков ззовні пластмасовою вагонкою, що створює підвищений ризик у разі виникнення пожежі – пластмаса згорає за лічені секунди, а ще до цього додається висока токсичність продуктів горіння», – зазначив рятувальник.

Непоодинокими є випадки, коли по завершенні богослужінь прихожани залишають в храмі непогашені свічки. Саме таке недбальство стало причиною знищення храму Святої Параскеви в с. Тинів Дрогобицького району та церкви Св. Михаїла в с. Підгірці Бродівського району.

Окрім цього, дерев’яні конструкції храмів не обробляються  вогнетривким розчином, а електричні мережі не проходять випробування на опір ізоляції, – зазначили у відомстві.

Як повідомлялося, 5 серпня в с. Велика Горожанна Миколаївського району виникла пожежа у церкві «Введення в Храм Пресвятої Богородиці» УГКЦ. Церква дерев’яна, 1798 року забудови,  є пам’яткою архітектури місцевого значення. Внаслідок пожежі вогнем було знищено церковний інвентар та майно на площі 90 кв.м, 3 куполи та дерев`яні перегородки на площі 50 кв.м, а також пошкоджено внутрішні дерев`яні стіни на площі 125 кв м.

 

Коментарі