На Львівщині з’явиться новий національний парк

Новини 23 Лютого, 2019 191

Фото: "Бойківська правда"

Уряд підтримав рішення про створення національного природного парку “Бойківщина” на території Турківського району Львівської області.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

“Під час засідання уряду члени Кабінету Міністрів України підтримали проект Указу Президента України “Про створення національного природного парку “Бойківщина”. Новий національний природний парк буде розташований на території Турківського району Львівської області. До його території включено 12 240 гектара земель державної та комунальної власності”, – йдеться в повідомленні.

За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, створення природно-заповідного об’єкту на цій території сприятиме збереженню біологічного та ландшафтного різноманіття Українських Карпат.

«Створення на цій  території парку – важливий крок у вирішенні  проблеми збереження   старовікових  лісів Українських Карпат.  Крім того, це – сприятиме посиленню екологічного каркасу екомережі Карпат, так як новий парк межуватиме  із НПП «Сколівські Бескиди» та  включатиме частину територій регіонального ландшафтного парку «Надсянський», що входить  до складу транскордонного біосферного резервату «Східні Карпати»,- розповів Остап Семерак.

Він також додав, що включена до складу  парку територія  має важливе значення як майбутній науковий полігон для моніторингу та розробки дієвих заходів щодо збереження рідкісних видів рослин і тварин.

«Частина територій мережі включено до європейської мережі природоохоронних територій Смарагдова мережа. Вони давно стали домівками для багатьох видів рослин і тварин, які, на жаль, стали рідкісними в межах Європи. Тут нараховується понад 30 видів трав’янистих рослин, серед яких баранець звичайний, аконіт опушеноплодий, лунарія оживаюча, чина гладенька, підсніжник білосніжни», – розповів Остап Семерак.

Довідка. На території Львівщини функціонує 377 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 158,3 тис. га, що складає 7,2 % від площі території області.

У 2018 році створено 19 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 189 га (ландшафтного заказника місцевого значення «Урочище Солониця» у Городоцькому районі, лісових заказників «Воля Якубова» у Дрогобицькому районі, «Ангелівка» у Буському районі, «Бачина» у Старосамбірському районі, «Білий берег» у Перемишлянського районі, «Верхнє» у Турківському районі, «Вислобоки» у Кам’янка-Бузького районі, «Гаївка» у Дрогобицькому районі, «Моршинське узлісся» у Стрийському районі, «Нивки» у Сокальському районі, «Під Закладом» у Миколаївському районі, «Підлипницький» у Жовківському районі та «Сможанка» у Сколівському районі та 6 ботанічних пам’яток природи місцевого значення (точкові об’єкти) в межах міста Львова, «Бук східний», «Дуб великоплідний»).

Коментарі

Позначки: , ,