На Львівщині пішов з молотка старовинний костел

Новини 17 Жовтня, 2019 571

Костел у Магерові. Фото: rkc.in.ua

Продали за 30 тисяч гривень продавцю квітів з Дніпра

15 жовтня відбувся третій аукціон з продажу колишнього костелу у Магерові. Початкова ціна будівлі складала майже 530 тис. грн., ставки ж приймались на пониження.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Прикордоння»,  участь у торгах взяло три учасника: Благодійний фонд “Спадщина УА”, підприємці Шеховцова Світлана Олександрівна та Соболь Сергій Федорович. Вони запропонували за костел 16 тис., 25 тис. та 30 тис. 285 грн. 10 коп. відповідно. Відтак, переможцем і новим власником костелу став Сергій Соболь, – йдеться на сайті Prozorro.

Відповідно до даних сайту Youcontrol, новий власник костелу – приватний підприємець із міста Дніпра. Він займається оптовими торгівлями квітами та рослинами, наданням інших допоміжних комерційних послуг, іншими видами роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах, роздрібною торгівлею квітами, рослинами, насіннями, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах, роздрібною торгівлею з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами, діяльністю ресторанів, наданням послуг мобільного харчування, наданням інших інформаційних послуг.

Чи використовуватиме новий власник колишній костел під ці заняття – наразі невідомо.

Додамо, площа костелу з прибудованою венткамерою складає 564,8 кв. м, він розташовується у центрі Магерова.

Довідка. Магерів відомий з кінця XIV століття, 20 січня 1591 року з ініціативи його власника Яна Магери отримав магдебурзьке право (і, вочевидь, назву), а 1595 року коштом його наступного власника Андрія Белжецького тут було засновано парафію. У радянські часи містечко до 1959 року було районим центром. Проживає у Магерові близько двох тисяч мешканців.

Мурований костел тут збудували ще у XVII столітті. Сучасний мурований храм було споруджено 1843 року (за іншими даними – перебудовано попередній) та освячено у 1845 році. 1914 року святиню суттєво пошкодили під час війни, Меси відправляли у цвинтарній каплиці. 1935 року костел відновили та заново освятили. Із 40-х років ХХ століття храм перебував закритим (майстерня). 2005 року його повернули вірним у зруйнованому стані, проте, ймовірно, Церкві довелось відмовитись від храму, оскільки його реставрація вимагає надто великих коштів, а спільнота римо-католиків у Магерові є малою. І їм цілком вистачає цвинтарної каплиці.

Коментарі

Позначки: , , , ,