На Львівщині вздовж кордону літаки скидають вакцини проти сказу (ФОТО)

Новини 02 Травня, 2019 120

Фото: ГУ Держпродспоживслужби

На території Львівської області розпочалася весняна антирабічна вакцинація з пероральної імунізації м’ясоїдних тварин проти сказу.

Як повідомили у Головному управління Держпродспоживслужби у Львівській області, заходи з вакцинації проводяться вздовж українсько-польського кордону не лише на теренах Львівщини, а охопить також Волинську і частково Закарпатську та Рівненську області.

Поширення вакцини у приманках здійснюватиметься за допомогою авіаційного транспорту, який базується на аеродромі неподалік м. Дрогобича. Усі літаки обладнані GPS-системами та системами реєстрації скидання вакцин для підтвердження, що повітряні судна слідують заздалегідь встановленими лініями. Усі процеси чітко документуються.

Приманка безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із різким запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Такі заходи забезпечать створення стійкого імунітету у диких тварин, котрі є основними розповсюджувачами збудника сказу та значно покращать епізоотичну ситуацію як в прикордонних регіонах та і в державі загалом. Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області просить при виявленні приманок не забирати їх та не переносити.

Фото: ГУ Держпродспоживслужби

Довідково. Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Боротьба зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

Як показує досвід європейських країн, найефективнішим вирішенням питання ліквідації сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Стратегією проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин є обробка території країни шляхом розкладання принад з вакциною в т.ч. за допомогою авіатранспорту та здійсненням контролю за ефективністю імунізації.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,