На Львівщині вшанують жертв хутору Киї з якого більшовики зробили Хатинь

Новини 14 Вересня, 2018 262

Фото ілюстративне. Джерело: cerkva-hvizd.org

Хутір більшовики спалили 18 вересня 1944 року

На Львівщині 16 вересня відбудеться вшанування пам’яті полеглих за волю України на колишньому хуторі Киї.

Про це повідомили у Кам‘янка-Бузькій РДА.

Як зазначається у повідомленні, заходи розпочнуться о 15.00 на спаленому більшовиками 18 вересня 1944 року хуторі Киї, що розташований на межі Кам’янка-Бузького та Радехівського районів (Стародобротвірська сільська рада).

«Запрошуємо духовенство, релігійні громади, політичні та громадські організації, депутатів усіх рівнів, громадськість. Автобус буде відправлятися о 14.00 від історико-краєзнавчого музею Кам’янеччини», – зазначається у повідомленні.

Довідково. Хутір Киї, що розташований на межі Кам’янка-Бузького та Радехівського районів, був спалений більшовиками 18 вересня 1944 року. Сталося це восени, коли селяни звезли до своїх осель весь урожай, коли вони збиралися зимувати з хлібом, планували активно допомагати хлопцям з лісу. Вояки УПА у цих лісах проводили свій вишкіл. У цьому їм дуже допомагали жителі хутора. Люди забезпечували українську армію харчами, прали їм білизну. Розповідають люди, що одна господиня завішала весь стрих випраною білизною, а енкаведист, який вийшов на горище похвалив її, яка вона гарна господиня, що стільки напрала, він просто не здогадався для кого вона це зробила.

На хуторі Киї жили добрі господарі. Тут була своя корчма, добротна кузня, став і млин.

Більше доби стрільці УПА вели тут нерівний бій з енкаведистами. З хутору більшовики зробили Хатинь. Усе вщент спалили.

Коментарі

Позначки: ,