На Львівщині продали костел шістнадцятого століття

Новини 04 Листопада, 2019 473

Фото: "Жовква он-лайн"

Костел було продано за 30 285 грн

У Магерові продали мурований костел шістнадцятого століття.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на «Жовква он-лайн», костел було продано за 30 285 грн. У перелік проданого майна входить: група інвентарних об’єктів у складі: будівля колишнього костелу з прибудованою венткамерою площею 564,8 кв. м. Аукціон проводило Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях, який відбувся 15 жовтня.

Власником культової споруди став Євген Соболь який активно бере участь в аукціонах з продажу майна. Початкова ціна становила 528 509 грн.

Довідково: Мурований костел тут збудували ще у XVI столітті 1591 року. А от сучасний мурований храм було споруджено 1843 року (за іншими даними — перебудовано попередній) та освячено 1845 року. З 1914 року святиню суттєво пошкодили під час Великої війни, тож Меси відправляли у цвинтарній каплиці. За часів міжвоєнної Польщі, а саме 1935 року, костел відновили та заново освятили. У часи СРСР на базі костелу побудували “майстерню”, яка належала виробничому об’єднанню “Полярон”, який в часи незалежності довгий час залишався монополістом на ринку виробництва вакуумної комутаційної техніки, яка використовується у гірничо-видобувній та хімічній промисловості. У серпні 2015 року юридичну особу ПАТ “Науково-виробничий комплекс “Полярон” було анульовано. А ось майно підприємства залишилось на балансі Фонду держмайна. 2005 року костел намагалися повернути вірянам у зруйнованому стані, проте, римо-католицькій церкві довелось відмовитись від храму, оскільки його реставрація вимагає надто великих коштів, а спільнота римо-католиків у Магерові є малою. Для їх потреб вистачає цвинтарної каплиці.

 

Коментарі

Позначки: ,