На Львівщині працюють штатні підрозділи «поліції діалогу»

Новини 07 Листопада, 2018 833

Ілюстрація: ua.censor.net.ua

Головна мета – не допустити ескалації конфлікту

Штатні підрозділи «поліції діалогу» працюють у восьми областях України.

Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Олександр Фацевич під час конференції «Поліція діалогу в Україні», – передає УНІАН.

«Перший підрозділ превентивної комунікації створили в Києві. Наразі «поліція діалогу» працює по всій Україні, але штатні підрозділи є лише у 8 областях – Одеській, Дніпропетровській, Харківській, Львівській та інших, де зазвичай відбувається найбільше масових заходів з великою кількістю громадян», – зазначив він.

Головне завдання груп превентивної комунікації, за словами Фацевича, полягає в тому, щоб гарантією публічної безпеки під час масових заходів була не сила, а діалог.

«Звісно, у нас є резерви, які готові оперативно реагувати, якщо щось станеться. Але вони не стоять між людьми та не створюють дискомфорт, вони просто знаходяться поруч з місцем проведення заходу й у будь-який момент можуть втрутитись. Але наше головне завдання – не допустити цього», – наголосив заступник голови Нацполіції.

Про роботу «поліції діалогу» на прикладі свого міста розповів начальник відділу превентивної комунікації в Одесі Тарас Шуляк.

За його словами, щоранку у відділі відбуваються наради, на яких працівники обмінюються оперативною інформацією про майбутні масові заходи у місті та області й визначають кількість груп «поліції діалогу», які будуть залучені. Крім того, напередодні масових заходів поліцейські спілкуються з активістами та організаторами акцій.

«Працівників групи превентивної комунікації можна легко відрізнити від натовпу – вони одягнені в спеціальні світловідбиваючі жилети. Крім того, вони мають при собі спеціальні жетони, бодікамери та гарнітуру для постійного зв’язку, щоб мати оперативну інформацію про те, що відбувається натовпі», – сказав Шуляк.

Він додав, що після завершення масового заходу у відділі проводять наради та брифінги, під час яких аналізують ефективність роботи поліцейських.

Як зазначив голова Консультативної місії Європейського союзу (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас, спеціалісти з превентивної комунікації від КМЄС підготували 350 українських офіцерів «поліції діалогу», які під керівництвом КМЄС згодом провели тренінги для своїх колег. Таким чином, на даний час навчено більше тисячі працівників поліції, які здобули навички з визначення психології натовпу та ідентифікування ризиків.

«Головна мета – не допустити ескалації конфлікту. В демократичній державі робота поліції – не контролювати демонстрації та масові заходи, а допомогти людям скористатись конституційним правом на висловлення власної думки. Для цього й потрібен діалог, який має забезпечити група превентивної комунікації за допомогою зустрічей з різними групами людей, які збираються взяти участь у масовому заходу, та визначення їхніх поглядів і думок», – підсумував голова КМЄС.

 

Коментарі

Позначки: ,