На Львівщині подали до суду через мораторій на продаж землі

Новини 20 Вересня, 2018 75

Фото: texty.org.ua

Справа у Дрогобицькому районному суді

Юридична фірма PriceWaterhouseCoopers Legal від імені двох громадян подала позов на відмову нотаріуса завірити угоду з продажу землі.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на допис у Facebook  глави практики нерухомості PriceWaterhouseCoopers Legal Ольги Балицької.

Як стало відомо з колонки Балицької у виданні НВ, позов від імені власника земельної ділянки та покупця Дмитра Огнєва був поданий в Дрогобицький районний суд.

За її словами 11 вересня 2018 року власник і покупець земельної ділянки звернулися до приватного нотаріуса з метою посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 1,1391 га, розташованої у Львівській області.

“Нотаріус відмовилася завіряти угоду, аргументувавши відмову положеннями Земельного кодексу, що встановлюють так званий мораторій на продаж сільгоспземель. Ми оскаржуємо цю відмову”, – сказала Балицька.

Юрист зазначила, що позов заснований на тому, що мораторій на продаж сільгоспземель в Україні суперечить положенням міжнародного права.

Зокрема, ЄСПЛ визнав його порушенням прав людини.

“З огляду на принцип “примату міжнародного права” над законодавством України, в тому числі над нормами Земельного кодексу, які встановлюють мораторій, ми вважаємо, що таким способом можна створити прецедент, який відкриє практичну можливість продати свою ділянку”, – сказала вона.

Разом з тим юристи налаштувалися на те, щоб пройти всю судову систему України і дійти до Європейського суду.

За словами Балицької, якщо громадяни будуть подавати аналогічні позови на відмови нотаріусів посвідчувати угоди купівлі-продажу сільгоспземель, то це рано чи пізно “розхитає ринок, підуть незворотні процеси, і державі необхідно буде втрутитися”.

Нагадаємо, 22 серпня вступило в силу рішення Європейського суду, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Рішення прийнято в рамках так званої справи “Зеленчук та Цицюра проти України”. Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників.

Відповідно до Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”, рішення ЄСПЛ стають джерелом права в Україні, з моменту, як сплине тримісячний строк від дати винесення рішення.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року за продовження мораторію на продаж землі с/г призначення проголосувало  236 депутатів.

Коментарі

Позначки: ,