На Львівщині побудують вольєр для зубрів (ФОТО)

Новини 24 Лютого, 2019 620

Фото ілюстративне. Джерело: ТСН

У Чернівецькій області ДП «Сторожинецьке ЛГ» з робочим візитом відвідала делегація з Львівської області, до якої увійшли депутати та працівники апарату Сокальської районної ради, Великомостівської міської ради, спеціалісти ДП «Жовківське лісове господарство» Львівського ОУЛМГ, екологи, громадські діячі.

Як повідомляє «БукІнфо», мета візиту – ознайомитися з досвідом Сторожинецького лісгоспу у створенні та забезпеченні ефективного функціонування вольєру для утримання маточного поголів’я зубра європейського.

Побудований сторожинецькими лісівниками у 2014 році, сьогодні це єдиний в Україні вольєр, де в напівдиких умовах, у повному достатку під охороною лісівників проживають зубри – 7 дорослих особин, завезених з лісів Вінниччини та з Миколаївського зоопарку, а також двоє маленьких зубренят, народжених тут минулого року. За задумом, зубрів з вольєру випускатимуть в природне середовище, щоб відновити місцеву популяцію лісового велетня.

Розташований вольєр у лісфонді Банилівського лісництва на теренах зоологічного заказника місцевого значення «Зубровиця».

«Плануємо організувати роботу аналогічного вольєру на теренах нашого району, бо нам також важливо турбуватися про збереження і розвиток довкілля, примноження фауни наших лісів», – зазначає Андрій Сенюк, голова постійної комісії Сокальської районної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології, раціонального природокористування та розвитку сільських територій.

«Ми багато чули про цей унікальний об’єкт – величезний вольєр для зубрів у передгір’ї Карпат, який по праву є гордістю не тільки наших колег зі Сторожинецького лісгоспу, не лише Буковини, але й всієї країни. Тому нам дуже важливо безпосередньо на місці побачити вольєр, детально дізнатися про особливості його роботи», – додає Ігор Слободяник, лісничий В’язівського лісництва ДП «Жовківське лісове господарство».

Гості з Львівщини цікавилися питаннями охорони вольєру, територія якого у 80 гектарів огороджена спеціальною сіткою довжиною у 4 кілометри, здатною витримати масивну навалу тварин. Крім цього, вздовж загорожі встановлено додатковий захист – систему «електропастух».

«За чотири роки не було жодної спроби втечі тварин з вольєру, – розповідає лісничий Банилівського лісництва Валерій Шпак. – Навіщо їм втікати, коли ми їх годуємо, про них піклуємося. Зубри обережні, не допускають до себе людей. При першій підозрі на небезпеку ховаються у лісі».

Фото: “БукІнфо”

«Працівники нашого мисливського господарства «Зубровиця», яке є структурним підрозділом Сторожинецького лісгоспу, забезпечили достатню кормову базу для підгодівлі зубрів взимку, облаштували для цього кормосховища, годівниці, солонці у різних місцях вольєру. Маємо кілька спостережних веж для охорони і контролю за територією», – розповідає головний мисливствознавець ДП «Сторожинецьке ЛГ Сергій Чистов.

Необхідно наголосити, що саме за ініціативою і при найактивнішій роботі Сергія Івановича було споруджено таку затишну і безпечну лісову домівку буковинським зубрам.

За зразком і досвідом сторожинецьких лісівників аналогічний вольєр з’явиться і на Сокальщині, де якраз створюють новий національний природний парк «Надбужжя» імені Блаженнішого Любомира Гузара. В межах НПП планують облаштувати розплідник для зубра європейського.

«Вибір вольєрного утримання та розведення зубрів зроблено з огляду на високу щільність населення регіону, близькість присадибних та агрогосподарств, яким тварини можуть завдати шкоду при вільному пересуванні. З іншого боку, це дозволяє контролювати чисельність стада, дбати про тварин, захищати їх від браконьєрів», – розповів Сергій Жмурко, голова Львівської обласної громадської екологічної організації «Західноукраїнське об’єднання лісівників та екологів».

Довідка. Зубр європейський занесений до Червоної книги України, Червоної книги МСОП, Європейського Червоного списку та належить до виду тварин, що є на межі зникнення в цілому світі.

За матеріалами Інституту зоології НАН України, загальна чисельність зубрів в Україні складає до 330 особин.

У Чернівецькій області зафіксовано 37 зубрів, 28 з яких живуть у дикій природі і 9 – у вольєрі ДП «Сторожинецьке лісове господарство».

У Львівській області нарахували 84 зубра – на території ДП «Мисливське господарство «Стир» та у НПП «Сколівські Бескиди», куди у 2010 році завезли 11 зубрів з Німеччини та Австрії.

Утримання всіх наявних популяцій зубрів в Україні здійснюється за рахунок коштів переважно лісогосподарських та природоохоронних підприємств та організацій і підтримується завдяки постійній праці декількох ініціативних людей, керівників лісомисливських господарств, національних парків та їхнії колективів.

Стадо зубрів в національному природному парку «Сколівські Бескиди» звикло до людей. Кілька зубрів взагалі взяли за звичку кожної зими приходити в село Майдан, що поблизу з НПП, і там зимувати. Поводять вони себе як свійські тварини.

Цього року з метою покращення стану місцевих популяцій одного сколівського зубра переселять у вольєр Банилівського лісництва ДП «Сторожинецьке лісове господарство», а ще двох – в національний природний парк «Залісся» на Київщину.

 

Коментарі

Позначки: