На Львівщині планують розширити Програму підтримки агропромислового виробництва для розвитку виноградарства

Новини 09 Листопада, 2018 149
В області планують розширити Програму підтримки агропромислового виробництва для розвитку виноградарства

В області планують розширити Програму підтримки агропромислового виробництва для розвитку виноградарства

Сьогодні, 9 листопада, голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрівся із учасниками ГО «Спілка виноградарів та виноробів Львівщини». В межах зустрічі розглянули програми підтримки з державного та обласного бюджетів, якими можуть скористатись виноградарі та винороби, перспективи розвитку виноградарства на Львівщині через призму сільськогосподарської кооперації, а також проблемні питання, які виникають в господарствах.

Про це пише прес-служба ЛОДА.

«І цього року і наступного в обласному бюджеті є фінансовий ресурс для підтримки агровиробників. Але, звісно, щоб отримати його, ваша праця мусить бути легалізована, а господарства зареєстровані. Окрім цього відбуваються також і земельні аукціони, і цю можливість ви також можете використати для розширення своїх господарств», – зазначив Олег Синютка.

Із програмами підтримки присутніх ознайомила т.в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко.
«Ми хочемо внести зміни до Комплексної програми підтримки на 2019 рік, згідно з якою виноградарі матимуть змогу отримати або відшкодування відсотків за кредитами або пільгові кредити на розвиток виноградарства чи придбання техніки. Окрім цього, в напрямку де є підтримка сільськогосподарських кооперативів, тепер ще ми передбачили відшкодування вартості придбаної кооперативом техніки для обробітку, транспортування і подальшої підготовки продукції. Також хочу звернути увагу, що нещодавно вийшла Постанова Кабміну, якою внесено зміни до Програми фермерства, відтак фермерські господарства і сімейні фермерські господарства, які зареєстровані після 1 січня 2015 року можуть отримати дотацію на 1 гектар землі у розмірі 3 тисячі гривень на гектар, але не більше ніж 60 тисяч гривень. Це разова дотація. Також кожне сімейне чи фермерське господарство може отримати дотацію на кожного члена, який зареєстрований у сімейному господарстві», – зазначила Людмила Гончаренко.
Також Людмила Гончаренко ознайомила виноградарів із особливостями створення сімейних ферм та фінансовою підтримкою, яку вже сьогодні отримують зареєстровані господарства.

Учасники зустрічі порушили актуальні питання галузі виноградарства та виноробства області, зокрема створення кооперативів, мікровиноробень, збільшення площ виноградників.

Додамо, що ГО «Спілка виноградарів та виноробів Львівщини» об’єднує навколо себе півсотні людей, які хочуть розвивати галузь виноградарства на території Львівщини в промислових масштабах. У 2018 році у с. Боянці Жовківського району посадили плантацію винограду на площі – 3,5 га, перші плоди очікують уже на наступний рік. Також виноградні поля вже є на території Яворівського району – близько 1 га (0,5 га в плодоносному віці) та Городоцькому районі – 0,6 га. На даний час учасники Спілки виноградарів та виноробів Львівщини розпочали процедуру створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу та сільськогосподарського підприємства з вирощування винограду.

Коментарі

Позначки: , , ,