На Львівщині інвестор відмовився від проєкту через протести громадськості

Новини 01 Жовтня, 2019 50

Фото: agronews

Заморозили сотні мільйонів євро інвестицій у норкову ферму

Замороження проєкту норкової ферми у Бродівському районі на Львівщині через активність зоозахисників призвело до втрати 180 млн євро інвестицій, 50 млн євро валютних надходжень від експорту, 50 млн грн податків, 500 тис.

Нещодавно у Бродівському районі на Львівщині було заморожено великий інвестиційний проєкт в галузі звірівництва: компанія Eikon Ukraine вже була готова розпочати будівництво ферм звірівницького комплексу, повідомляє agronews.

Сам проект виглядав масштабно та багатообіцяюче: на території, окрім новозбудованих 6-8 ферм, мали з’явитися також комбікормовий завод, завод із первинної обробки хутра, біогазовий завод і 6-8 сонячних електростанцій. Загальний бюджет проєкту становив близько 180 млн євро.

За попередніми розрахунками, податки від операційної діяльності Eikon Ukraine становили би приблизно 50 млн грн. Вироблена підприємствами продукція мала експортуватися до ЄС, і щорічні валютні надходження становили би 40-50 млн євро.

Надзвичайно важливий нюанс: після завершення будівництва передбачалась реєстрація окремих юридичних осіб за місцем розташування об’єктів, для того аби податки йшли не до Києва, а до місцевих бюджетів. Західний бізнесмен пообіцяв також створення соціального фонду для розвитку села бюджетом 500 тис. грн в рік, причому цей фонд мало бути створено в кожному населеному пункті, де реалізовувався інвестиційний проєкт… Також на всіх підприємствах створили би близько 700 нових робочих місць — це суттєво більше, ніж населення двох сіл, поблизу яких мав постати комплекс звіроферм. Тож у виграші залишилися би і мешканці навколишніх сіл.

Нещодавно інвестор офіційним листом повідомив: він придбав чотири ферми у Польщі, а тому вимушений згорнути український проєкт. Інформацію підтвердив Департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Одним із головних факторів, які вплинули на зміну рішення інвестора, стали протести громадськості проти будівництва норкових ферм, ініційовані активістами декількох рухів та окремих політичних сил.

 

Коментарі

Позначки: , , ,