На Львівщині для підтримки виробників діє Служба супроводу експортера

Новини 07 Серпня, 2018 107

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Львівській ОДА презентували Службу супроводу експортера.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, 7 серпня, під час презентації, директор департаменту економічної політики Львівської ОДА Роман Филипів розповів, що  створення такої Служби зумовлене не лише збільшенням кількості експортерів, яких на Львівщині вже понад тисячу, але й необхідністю нарощення експортних операцій.

«Економіка Львівщини є експортноорієнтованою. Адже 40 % по валовому регіональному продукту складає експорт. Упродовж останніх років ми спостерігаємо позитивну тенденцію щодо нарощення експортних операцій. Зокрема, у 2016 році приріст експорту склав понад 4 %, у 2017 році – понад 24 %, за результатами 5-ти місяців 2018 року цей показник становить плюс 24, 6 %. Основними торговельними партнерами експортерів Львівщини є підприємства з Європейського Союзу. Це Польща, Німеччина, Чехія, Данія. З однієї сторони ми маємо 1088 експортерів, з іншої сторони – 35 тисяч суб’єктів господарювання, які щомісячно звітують по єдиному соціальному внеску, то по суті тисяча це кожне 35 підприємство і ми повинні розуміти, що і кількісні і якісні показники по експорту потрібно збільшувати», – розповів Роман Филипів.

Служба підтримки експорту стала продовженням роботи департаменту у напрямку сприяння діяльності експортерів області. Ще раніше на початку року у Львівській ОДА створили сектор з просування експорту. Відтак, серед напрямків роботи цих інституцій – торговельні місії, промоція, спеціалізація по країнах, пошук контрагентів, школа експортера, супровід експортерів.

«Служба підтримки експортера є наслідуванням тої моделі, яку ми запровадили ще у 2016 році, пов’язаної із службою інвестора та супроводом інвестиційних проектів. Сьогодні і сектор з просування експорту, і центр з просування експорту займаються по суті тим, що допомагають суб’єктам господарювання у налагодження нових контактів, виходу на зовнішні ринки, врегулювання різноманітних технічних питань і бар’єрів. Зокрема сьогодні на супроводі в Львівській ОДА перебуває 45 суб‘єктів господарювання-експортерів, які звернулися із різноманітними питаннями», – додав Роман Филипів.

Як зазначив під час брифінгу Роман Филипів, у вересні в області планують дати старт роботі Школи експортера.

«Цей проект ми запустимо символічно з 1 вересня спільно з Львівською торгово-промисловою палатою. Це буде сервіс для тих суб’єктів господарювання, які ще не вийшли на зовнішній ринок, не займаються експортом, але разом з тим мають таке бажання і виробничі потужності. Зараз сформована програма школи, вибрані тренери та спікери. Найближчим часом розпочнемо реєстрацію», – зазначив Роман Филипів.

Школа експортера стане однією із складових роботи Львівської ОДА із підтримки експорту в області. Окрім цього, це торговельні місії, промоція, спеціалізація по країнах, пошук контрагентів та супровід експортера, які здійснюють сектор з просування експорту та Служба підтримки експортера.

Фото Львівської ОДА

 

Коментарі

Позначки: