На Львівщині через кір призупиняють навчання у школах

Новини 13 Листопада, 2018 64

Фото ілюстративне з відкритих джерел.

Не працюють школи у Солонці, Зимній Воді та Рудне

На Львівщині у трьох школах призупинили навчання через захворювання на кір.

Про це під час апаратної наради повідомила директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА  Любомира Мандзій.

За її словами, не працюють школи у селі Солонка, селі Зимна Вода (Пустомитівський район) та селищі Рудне (входить до складу Залізничного району Львова).

У Солонці навчання призупинено відсьогодні, у Зимній воді уже планують завтра відновити навчання. Також призупинено навчання у одному НВК на Львівщині у одній з ОТГ.

Директор департаменту охорони здоров‘я Львівської ОДА Ірина Микичак повідомила, що кір в Україну прийшов із Румунії.

Під час наради голова Львівської ОДА Олег Синютка, дав доручення провести інформаційну кампанію щодо необхідності проведення вакцинації серед населення.

За даними Львівського обласного Лабораторного центру, у Львівській області за тиждень (01.11-07.11)  зареєстровано 489 випадків  кору, в т.ч. 373 дітей до 17 років, що становить76,3%, серед  дорослих  – 116 випадків (23,7 %).

Кір – це дуже небезпечне і заразне захворювання, ліків від кору не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору –  тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичні щеплення, знаходяться у зоні ризику.

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих.

Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров’я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для проведення імунізації цих груп дорослих вакцини є в наявності.  Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс» виробництва «Глаксо Сміт Кляйн», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

 

Коментарі

Позначки: ,