На Львівщині біля фортеці Тустань вирує найстаріший в Україні історичний фестиваль “Ту Стань!” (ФОТО)

Новини 04 Серпня, 2018 1 273

Фото Facebook/Євгеній Кравс

На Львівщині 3 серпня  стартував ХІІІ фестиваль української середньовічної культури “Ту Стань!”.

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, фестиваль триватиме до 5 серпня, тут проходять Лицарські поєдинки, кінні турніри, автентичні ремесла, ярмарок, квести, нічний штурм і лазерне дійство.

«Особлива увага на цьогорічному фестивалі присвячена дітям. Для них створили Дитячу фортецю, де на юних відвідувачів чекають дитячий штурм фортеці, ігри, забави, танці, постановка казки. Окрім того, на території фестивалю будуть і інші атракції для дітей: стрільби з луків та арбалетів, майстер-класи від ремісників, квест, археологічна пісочниця, катання на конях та захопливий світ Середньовіччя», – зазначається у повідомленні.

Ще одна новинка фестивалю – Бойова школа. У відвідувачів є можливість не лише спостерігати за боями, а й випробувати власні можливості у цьому непростому ремеслі. У спеціальному місці під керівництвом досвідчених тустанських воїнів відвідувачі матимуть змогу опанувати різні види зброї – від легких одноручних мечів, метальної зброї до важкої древкової зброї. Найбільш відважні та успішні учні школи зможуть провести двобій у справжніх лицарських обладунках та взяти участь у нічному штурмі фортеці.

Технологічною новинкою цьогорічного фестивалю є локація Віртуальної реальності. Тут під керівництвом SoftServe відвідувачі зможуть здійснити захопливий VR-політ над фортецею. Спеціальна конструкція для пілота, що створює відчуття польоту, реалістична картинка у VR-окулярах та можливість самостійно керувати літальним апаратом гарантують правдиві відчуття!

Традиційно діятимуть локації Університет з лекціями на історичну тематику, майстер-класами з середньовічної кулінарії та експозицією середньовічного побуту, Літературна галявина з авторською поезією, декламацією середньовічних творів, літературною майстернею, Театр з майстер-класами та виступами колективів з Калуша, Полтави та Львова.

Світлини з відкриття фестивалю, який проходить біля підніжжя городища фортеці Тустань поблизу села Урич на Сколівщині, розмістив на своїй сторінці у Facebook журналіст Євгеній Кравс.

Довідка. Тустань – середньовічна фортеця-град та митниця ІХ-ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані посеред Карпат, в мальовничих Східних Бескидах. Ця пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, що не має аналогів у Європі, входить до складу Державного історико-культурного заповідника “Тустань”. Фортеця Тустань була важливим стратегічним пунктом і входила в єдину систему Карпатської лінії оборони південно-західних кордонів Київської Русі, а згодом Галицько-Волинського князівства. Також Тустань слугувала митним пунктом на соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи. Цей відрізок також був частиною трансконтинентального шляху торгівлі шовком, що проходив з Китаю до Португалії.

«P.S. Приємною несподіванкою (особливо для закордонних автомобілістів – гостей фестивалю) стане чудова новенька 20-кілометрова асфальтована дорога, що веде від основної траси до самісінького Урича. Західноєвропейці завжди скаржилися на наші страшні дороги. Ми свої дороги відремонтуємо, а що вони робитимуть зі своїми жінками?», – зазначає Євгеній Кравс.

Фото: Facebook/Євгеній Кравс

 

Коментарі

Позначки: ,