На Кам‘янеччині фермер заклав плантацію білих трюфелів

Новини 22 Січня, 2019 595

Ілюстрація: pmg.ua

Трюфелі почав вирощувати садівник із Кам‘янка-Бузького району Львівщини Михайло Костюк. Поки що ці гриби допомагають рости деревам. Але через 5−10 років садівник очікує зібрати врожай, пише «Діловий регіон».

Трюфелі – підземний делікатес, який завойовує популярність в українських ресторанах. Його найчастіше завозять із Франції.

Михайло Костюк вирощує картоплю, перець і виноград, але впродовж 25 років надає перевагу горіху. У нього близько 800 видів. Зараз чоловік вирішив зосередити увагу на чорному горіхові. Гарному росту та врожаю на городі садівник завдячує не просто випадку, а мікуризації, тобто симбіозу гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність.

За рік отримав приріст саджанців горіха у 60 см. У себе на городі Михайло мікуризував майже все, навіть картоплю. А мікуризував не простим грибом, а білим трюфелем.

До тих грибів, які вже є у ґрунті на території, додають трюфель білий п’ємонтський. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30 – 40 відсотків.

Фото: “Діловий регіон”

Після мікуризації можете розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися усіх вимог технології, якщо замікуризувати територію, не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель буде рости на вашій території.

Як повідомлялося,  на трасі Київ-Чоп, при дорозі у с. Банюнин, що у Кам’янка-Бузькому районі, працює незвичний магазин. Тут немає продавця, а замість касового апарата – трилітрова банка та напис – самообслуговування. Такі торгові точки – ідея Михайла Костюка. Його три магазини довіри працюють цілодобово вже з 5 серпня. Чоловік товару навіть не перераховує, лише щовечора забирає повну банку грошей, пишуть Версії. Такий бізнес для підприємця не є головним. Основна робота – вирощування чорного горіха та білих трюфелів. Тому незвичний магазин влаштував, щоби не витрачати час на стояння за прилавком.

Коментарі

Позначки: ,