Ми бачимо сьогодні таку масу порушень, яких не було на попередніх виборах – у 2014, 2015 роках та президентських 2019-го – Артур Герасимов

Новини 21 Липня, 2019 80
У мережі оприлюднили вірш про "Європейську Солідарність" та Олега Синютку

І президентські, і парламентські вибори 2014-го року, не дивлячись на активну фазу війни, були визнані міжнародним світом як відкриті, демократичні. Вибори президентські на початку цього року – весь світ визнав їх як одні з найбільш демократичних в історії України. На відміну від нинішніх дострокових виборів до Верховної Ради України.

Про це в інтерв’ю “Прямому” заявив голова парламентської фракції БПП, член партії “Європейська солідарність” Артур Герасимов.

– В мене є досить тверде переконання, що та лінія розмежування, ті наші вояки, які сьогодні боронять незалежність нашої держави, там вони фізично присутні на Донбасі. І ця лінія розмежування, де треба буде відстоювати наші інтереси, вона буде перенесена ще й до парламенту вже, на жаль, цієї осені. Бачимо безпрецедентні показники проросійських політиків, дуже хочеться знати, що ви будете робити, якими будете – м’якими, толерантними, дипломатичними чи готові дійсно переходити в наступ для того, щоб у наступній каденції парламенту ми не втратили країну?

Перше. Ви повністю правильно говорите. Тому що головний здобуток Петра Порошенка як президента України, головний здобуток його політичної команди – це те, що ми відродили українську армію. Ми не тільки відродили українське військо, ми відродили дух українського солдата, ми відродили зброю, якою сьогодні вони стримують агресора. І саме те, що об нашу армію обламують зуби зараз російські військові на Донбасі, вони будуть робити все і роблять все для того, щоб зламати нас і розхитати із середини. Ви це бачите кожного дня. Тому що той реванш, про який ми говорили сьогодні ми бачимо це в діях, конкретних заявах, в конкретних висловлюваннях проти нашого курсу на Європу та НАТО. І сьогодні можу вам сказати твердо, що захист цього напрямку, запит нашого курсу на НАТО і ЄС – це було, є і буде завданням “Європейської солідарності”. І ключова наша відмінність від будь-якої партії: ми не тільки хочемо це зробити, ми знаємо, як це зробити, досконально знаємо. І саме головне – ми будемо за це битися і боротися на відміну від багатьох тих, хто хоче постояти в сторонці, ніби воно з’явиться з неба.

Відносно виборів, то мене турбують дві речі. Перша – ми дійсно вже можемо говорити, що явка виборців, тобто те, як виборці йдуть на виборчі дільниці, набагато нижча, ніж це було на президентських виборах. Я хотів би звернутися до усіх виборців, кому небайдужа доля України, для всіх, хто хоче продовження руху до Європейського Союзу, до всіх, хто хоче продовження руху нашої країни до НАТО, і всіх, хто не хоче реваншу, зараз піднятися і піти на виборчі дільниці, використати своє право голосувати для того, щоб сьогодні підтримати цей курс на НАТО та ЄС нашої країни.

Але також викликає тривогу також і те, що сьогодні коїться на виборчих дільницях. Бо, що ми вже можемо говорити, вже друга половина дня, до закриття виборчих дільниць залишилися лічені години, ці вибори набагато брудніші, складніші, ніж були ті, що проводилися у 2014 році. Ви пам’ятаєте і президентські, і парламентські вибори 2014-го року, не дивлячись на активну фазу війни, вони були визнані міжнародним світом як відкриті, демократичні. Вибори президентські на початку цього року – весь світ визнав їх як одні з найбільш демократичних в історії України. Що ми бачимо сьогодні? Ми бачимо сьогодні таку масу порушень, яких не було на попередніх виборах, я маю на увазі 2014, 2015, 2019 роки. Сьогодні ми їх бачимо на дільницях. І що викликає тривогу? Не дуже торкають список партій, бо розуміють, що сьогодні проводяться дуже потужні екзит-поли – проводиться екзит-пол, проводяться екзит-поли іншими дуже потужними соціологічними організаціями. Скажімо так, якщо ці дані будуть дуже відрізнятися від даних соціологів, це буде викликати підозру. Тому всі сили сьогодні нової влади, те, що ми бачимо сьогодні, кинуті на те, щоб добиватися результату на мажоритарці. І, ви знаєте, в мене виникало питання, коли ми прийняли виборчий кодекс, чому представники нової команди почали проти нього, з’явилися певні заяви, що він не буде підписаний, що відкриті виборчі списки не до вподоби. От тепер, ви знаєте, починається таке певне розуміння, чому вони не хочуть підписувати виборчий кодекс з відкритими списками і відміну мажоритарки. Ми сьогодні це чітко бачимо на дільницях.

– Ми знаємо, що фактично вибори є дострокові. Ні країна, ні фактично партії, кандидати ну не біли заздалегідь, давайте чесно скажемо, готові. Ну і виборці власне не мали часу для того, щоб розібратися, за кого вони голосують. Команди, партії не боролися за наші голоси. Вони майже ніхто не розповідав про свої плани. Ми не знаємо половину людей.. Ти приходиш на дільниці, ці ж мажоритарники, вони просто не встигли проопрацювати. І можна сказати, що ми досить таки серйозно обирали “кота в мішку”. Когось ми знаємо тих, хто був у парламенті, хтось абсолютно новий. І мені здається, що таки чином Центральна влада дещо підставили країну і свого виборця, бо люди просто не розібралися, просто повірили, десь нові обличчя. десь знайомі. Мені здається, що досить вже скоро почнеться серйозна критика. Ви бачите, що справді якість парламенту буде не такою високою через короткий проміжок часу перед передвиборчою кампанію.

Ви знаєте, дійсно зараз, на жаль, не те, що люди невідомі, які можуть обиратися до парламенту, але програмні речі невідомі відносно деяких політичних сил, які йдуть до парламенту. Також мене дуже турбує, що деякі політичні сили відкрито агітують проти нашого курсу на Європейський Союз і НАТО. Деякі політичні сили під нібито жовто-синіми прапорами – вони теж такі, агітують проти цього курсу. Деякі політичні сили носять відкритий антиєвропейський характер. І саме тут зростає вага саме тих політичних сил, тих політичних партій, які якраз жорстко, підкреслюю, жорстко стоять на тому, що курс України – це ЄС і це членство України в НАТО. Саме тому вага отаких людей, які не тільки хочуть, але і знають, як це робити і будуть боротися за це, в наступному парламенті зростає. І я можу сказати, що якраз політична сила, яку представляю я, вона буде чітко за це боротися.

Коментарі

Позначки: ,