“Мовні висновки” ще з 2011 року лишаються актуальними для України?

Новини 11 Грудня, 2017 65

Ілюстративне фото

Венеціанська комісія оприлюднила офіційно висновок за результатами розгляду мовних положень закону “Про освіту”.

Зокрема, в ньому вказано, що актуальними залишаються і висновки, зроблені Венеціанською комісією у 2011 році. Документ оприлюднено на сайті Венеціанської комісії.

“Венеціанська комісія вже мала можливість вивчити положення, що стосуються захисту мов в Україні в 2011 році, коли українські органи влади запропонували оцінити два законопроекти, що стосуються мовних питань. Висновки та рекомендації, що містяться в оцінці 2011 року, залишаються цілком актуальними для нинішнього висновку”, – вказано в документі.

У тексті також йдеться про те, що у 2011 році Комісія підкреслила, що “використання та захист мов є і залишається в Україні складною та дуже делікатною проблемою, яка неодноразово ставала однією з основних тем у різних виборчих кампаніях і продовжує залишатися предметом дискусії, а іноді й напруженості в українському суспільстві”, і що баланс між захистом регіональних мов та/або мов національних меншин, та захисту української мови як державної, продовжує залишатися викликом для українського керівництва.

Як відомо, Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо Закону України “Про освіту”, зокрема щодо викладання державною мовою та мовами національних меншин, у п’ятницю, 8 грудня.

Коментарі

Позначки: , ,