Мінські угоди підписувались Україною у драматичний період, але дали позитивні результати, – Геращенко

Новини 05 Вересня, 2019 95
Ірина Геращенко. Фото 4studio

Ірина Геращенко. Фото 4studio

Команда Петра Порошенка ніколи не вважала Мінські угоди ідеальним документом, але ці угоди дали час і можливості для посилення української армії та чіткого створення антипутінської міжнародної коаліції.

Про це заявила співголова фракції політичної партії “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко під час круглого столу на тему: “Мінський пат. П’ять років порятунку України та втрати Донбасу”, передає Прямий.

Вона нагадала історію укладання Мінських угод та підкреслила, що вони “народжувалися у дуже важких і драматичних умовах”, в період зустрічей у Нормандському форматі, президент України Петро Порошенко постійно отримував дзвінки з Донбасу, тому що почався просто розстріл українських військових.

Депутат заявила, що всі п’ять років команда Порошенка критикувалася за підписання мінських угод, ключова мета Мінських угод була досягнута: вдалося зупинити повномасштабний наступ на українську територію, розшматування України і вбивства українців у масових масштабах.

“Це були угоди дуже важкі для України, підписані у найдраматичніші моменти. Знаєте, ми за них отримували таку порцію критики всі ці п’ять років від диванних експертів, які взагалі дуже мало орієнтуються у зовнішній політиці і в реальному переговорному процесі”, – зауважила Ірина Геращенко.

Ірина Геращенко зазначила, що на стіні пам’яті біля Михайлівського собору дуже чітко видно як у ці дні у 2014 році щодня вбивали по 30, 40, 50 наших солдатів.
“Це страшна цифра. І на президенті Порошенко і його команді лежала відповідальність зупинити захоплення нових територій, вбивства українців. Власне завдяки Мінським угодам нашій армії і країні вдалося отримати таку важливу паузу для того, щоб наростити м’язи армії і для того, щоб починати крок за кроком, вулиця за вулицею звільняти українські території. Нам вдалося звільнити 70% захопленого Донбасу”, – підкреслила співголова фракції.

Ірина Геращенко констатувала, що на жаль, валика частина території ще залишається в окупації. Тому, звичайно, потрібно рухатися далі політико-дипломатичним шляхом. Але через посилення української армії.

“Нам так само вдалося, і це дуже важливо, створити антипутінську коаліцію. Мінські угоди прив’язані до санкцій, які б’ють по Росії по її економіці. Кожен рубль, який Росія втратила через санкції – не пішов на війну”, – наголосила парламентар.

Завдяки Мінським домовленостям також вдалося звільнити, або знайти тисячі заручників, зниклих безвісти. “Але горе і особистий біль нашої команди – це кожен, хто залишається незаконно ув’язнений у тюрмах РФ або на окупованих територіях”, – зазначила вона.

Ірина Геращенко побажала новій команді успіху у питанні звільнення заручників.

“Мінські угоди наша команда ніколи не називала ідеальними. Очевидно, що це надзвичайно важкий документ, підписаний у драматичних умовах, коли Захід тільки висловлював своє глибоке занепокоєння і палець об палець не вдарив, щоб допомогти Україні військово чи хоча б тактично, щоб ми могли захиститись”, – зазначила депутат.

“Але всі ці п’ять років Україна дуже чітко відстоювала позицію: нічого про Україну без України. Наша позиція чітка: пріоритет – безпековий блок, пріоритет – гуманітарний блок. І політичний блок може формуватися уже на створенні фундаменту, вибудуваного безпековим і гуманітарним блоками”, – також сказала Ірина Геращенко.

Вона також зазначила, що команді Порошенка важко давалося всі ці роки тримати антипутінську коаліцію. “Чи вдасться це втримати новій владі я не знаю”, – сказала депутат.

Коментарі

Позначки: , ,