Мінські угоди і «Формула Штайнмаєра» – це абсолютно різні речі, – Синютка

Новини 02 Жовтня, 2019 146

Мінські угоди дали можливість підтримати українську армію і налагодити оборону, а за допомогою “формули Штайнмаєра” Росія намагається досягти реалізації політичної складової без виконання безпекових функцій.

Таку думку в кулуарах парламенту в інтерв’ю “Прямому” висловив народний депутат фракції партії “Європейська Солідарність”Олег Синютка.

Він нагадав, що Мінські угоди були прийняті і підписані тоді, коли в України не було ні армії, ні умов для обороноздатності, а російські війська просувалися вглиб країни, і найголовніше, що вони дали – це можливість передишки, можливість підтримати українську армію і налагодити оборону.

“Сьогодні ми говоримо про те, що Мінські угоди і “формула Штайнмаєра” – це абсолютно різні речі. Тому що те, що ми називаємо “формулою Штайнмаєра” – це пропозиція Росії, яка хоче зберегти контроль над українською територією і створити в Україні певний російський анклав, з якого вона буде впливати на всю українську державу. Ми сьогодні говоримо про те, що Мінські домовленості передбачають дорожню карту. І в цій дорожній карті перше, що має бути – це виконання безпекових функцій”, – сказав Синютка.

За його словами, безпекові функції це:

виведення російських окупаційних військ з української території

роззброєння бойовиків

контроль над українсько-російським кордоном.

“Я вже не кажу про політичну складову, яка повинна передувати виборам. Це повернення громадян України, які виїхали внаслідок російської окупації, відновлення українських політичних партій, відновлення діяльності громадських організацій. “Формула Штайнмаєра” ставить воза попереду коня. Вони хочуть спочатку провести вибори, виконати всі політичні домовленості і легітимізувати таким чином бойовиків, а вже потім діяти відповідно до ситуації. Це не відповідає інтересам України і не принесе миру Україні”, – додав Синютка.

Коментарі

Позначки: , ,