Мешканці Жидачева на Львівщини обурились перспективою будівництва автомийки

Новини 05 Листопада, 2019 4 287

Мешканці Жидачева на Львівщини обурились перспективою будівництва автомийки

Давня та багата історія Жидачева, його святині та пам’ятки архітектури роблять місто потенційно цікавим туристичним центром. Власне про це час від часу говорять і мешканці Жидачева і його влада. Але, крім розмов, потрібні конкретні кроки, бо розбиті міські дороги і відсутність туристичної інфраструктури навряд чи приваблять до міста гостей.

Однак дуже своєрідно до розвитку Жидачева і до збільшення його привабливості ставляться окремі представники бізнесу і влади.  Щоб наочніше уявити те, про що йтиметься нижче, пропонуємо імпровізовану віртуальну екскурсію головною вулицею міста, яка носить ім’я Маркіяна Шашкевича. Саме на цій вулиці височіє головна святиня міста – церква Воскресіння Господнього авторства Василя Нагірного, в якій перебуває знаменитий чудотворний образ Жидачівської Оранти. Практично навпроти храму – симпатичний пам’ятник Кобзарю. Вулиця справді унікальна. Йдучи нею, і минувши греко-католицький храм, потрапиш іще до трьох святинь –   Успенського костелу, в якому молився Ян ІІІ Собеський після звитяги у битві під Журавно,  нової православної церкви та до могили цадика хасидського праведника – цадика Цві Гірша.

Так ось на цій унікальній вулиці може з’явитися новий «туристичний об’єкт» – автомийка. У кількох метрах від церкви Воскресіння Господнього та пам’ятника Шевченку, просто під вікнами приватних осель.

Мешканці міста в один прекрасний день звернули увагу, що на  вулиці Шашкевича розпочалися якісь роботи. Ситуація прояснилася 17 жовтня, коли відбулося засідання комісії з землеустрою та містобудування Жидачівської міської ради. Отож, на території , яка перебуває в оренді підприємства-власника будівлі “Універмагу” хочуть влаштувати автомийку.

Голова Жидачівської райспоживспілки і, як кажуть, «любий друг» міського голови Роман Бурій, котрий і заварив усю кашу, переконував, що авто мийка у центрі міста – це дуже добре і що, мовляв, усі водії будуть неймовірно вдячні за такий подарунок.

Мешканці Жидачева на Львівщини обурились перспективою будівництва автомийки

Щоправда далеко не всі мешканці Жидачева в захопленні від ідеї пана Бурія, яку, як твердять наші джерела в міській раді, цілковито акцептує міський голова Володимир Левко.

Після того, як депутати міськради оприлюднили інформацію про плани встановлення автомийки, у соціальних мережах почалося жваве обговорення. Так, Оксана Полівчак звернула увагу, що для ділянки у самому центрі міста можна було б знайти дещо інше призначення: «От скільки цікавих пропозицій прозвучало, що можна зробити на тому місці – можна взимку каток, а влітку скейтпарк для дітей, маленький базарчик з сувенірами та з кавою з випічкоюю. Зараз технології пішли так далеко… все можна дуже просто і функціонально продумати. Ну досить вже тих безглуздих надбудов. Ми ж так кричимо і презентуємо себе, як історичне місто, у нас колись було Магдебурзьке право, а центр міста дозволяємо перетворити на мийку. Це просто вершина цинізму та байдужості».

Обурюється й Оксана Стефура: «Кращого придумати не можна, чого в ценрі бракує, то це автомийки, спамятайтеся, як був міні-риночок, то не вигідно, бо дохід малий, бо люди на тому товарі заробляють копійки, стояли на вулиці і ніяких умов, ще й оренду платили п. Бурію, а авто мийка – це супер. А як ці люди, що живуть поруч – це мабуть також нікого не цікавить.

«І коли Бурій з Левком вже нажеруться. Цілого Жидачева їм мало. Ще й мусять центр засмердіти. То вони за водіїв думають. Ага. Якраз. Вони за свої кишені думають. Якби думали за шофера, то би дороги поробили», – обурився жидачівець Роман, підійшовши до нашого кореспондента, котрий фотографував ділянку, заплановану під автомийку…

 

Коментарі

Позначки: , ,