Макрон не допоможе Зеленському,- Віталій Портников

Новини 13 Серпня, 2019 146
Макрон і Зеленський. Фото: відкриті джерела.

Макрон і Зеленський. Фото: відкриті джерела.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв своєму українському колезі президенту Зеленському обговорити з Володимиром Путіним можливості конкретних результатів по роботі в “нормандському форматі”

Французький лідер сказав про ці наміри у відповідь на дзвінок Зеленського після нового загострення на Донбасі. Про це пише Еспресо.

Однак на будь-який конкретний результат українському президенту розраховувати не варто.

Не варто хоча б тому, що Макрон банально використовував його дзвінок для чергового підтвердження доцільності свого спілкування з Путіним напередодні саміту “великої сімки” у французькому Біарріці.  Росію, як відомо, з цього формату переговорів виключили.  Однак тепер господар саміту Макрон пішов на безпрецедентний жест.  Він приймає Путіна в своїй резиденції – і може обговорити з ним не тільки питання двосторонніх відносин, а й порядок денний саміту “сімки”. Так би мовити, для продовження діалогу.  І дзвінок Зеленського Макрону дуже допомагає в демонстрації доцільності такого наміру – ось і український президент теж хоче, щоб я поговорив з Путіним.  Я і я буду говорити.

Але насправді відмова від ізоляції російського правителя, готовність приймати його в резиденції французького президента і посміхатися йому – не в інтересах України і не в інтересах Франції.  Не в інтересах України просто тому, що Путін розцінює будь-який прорив своєї ізоляції як можливість діяти на пострадянському просторі на свій розсуд.  І не в інтересах Франції тому, що умиротворення агресора рано чи пізно призводить до проблем для тих, хто цим умиротворенням займається.  Сама історія Франції – блискучий приклад правильності цього твердження, Макрон міг би її почитати на дозвіллі замість зустрічі з Путіним.

Але замість вивчення уроків нещодавньої французької історії ми бачимо холоднокровне використання президентом Франції недосвідченості президента України і нерозуміння Зеленським ситуації, в якій опинилася наша країна.  Нерозуміння того, зокрема, що Макрон, який прагне до взаєморозуміння з Путіним, не може ані вплинути, ані натиснути на Путіна.

Вплинути на Путіна може тільки сам Зеленський.  Позиція російського президента зміниться, якщо український президент перед ним капітулює.  Умови для такої капітуляції Путіним озвучені і він просто чекає, що Зеленський їх виконає.  І позиція російського президента зміниться, якщо Зеленський буде рішуче опиратися російській агресії, вимагати від західних партнерів не впливати на Путіна, а відмовлятися від діалогу з Путіним, запроваджувати більш жорсткі санкції проти Росії, сприяти посиленню української армії.

Зеленському потрібно було б вимагати від Макрона не вплинути на Путіна, а скасувати запрошення Путіну приїжджати до Франції.  От якби це дійсно відбулося, Путін міг би вирішити, що ситуація розвивається не за його планом.

А поки що все йде саме так, як хотіли б у Кремлі.

Коментарі

Позначки: , ,