Людство для виживання має відмовитися від м`яса – доповідь ООН

Новини 11 Серпня, 2019 125

Ілюстрація: Men's Health

Людство для виживання має змінити підходи до сільського господарства і відмовитися від м`яса.

Про це йдеться у новій доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC). У підготовці доповіді брали участь 107 науковців з понад 50 країн, причому більше половини з них – фахівці з країн, що розвиваються, які більше за інших страждають від зміни клімату, повідомляє УНІАН з посиланням на Центр новин ООН.

Експерти наголошують, що деградація земель і зміна клімату – це взаємопов`язані явища. Раціональне використання земельних ресурсів допоможе скоротити викиди парникових газів, які викликають глобальне потепління. Уповільнення глобального потепління, в свою чергу, врятує грунтовий покрив Землі від ерозії, а людство – від голоду.

Згідно з доповіддю, зростання сільськогосподарського виробництва, зокрема надмірне захоплення біоенергетикою, не повинно призводити до виснаження земельних ресурсів і збільшення викидів парникових газів в атмосферу. Безумовно, грунт потрібен для того, щоб прогодувати населення світу, зокрема забезпечувати біомасу для поновлюваних джерел енергії, але з кожним роком, у міру деградації, земля стає менш родючою. До того ж значно знижується здатність грунту поглинати вуглець. Це прискорює зміну клімату, а стрімке глобальне потепління призводить до подальшої деградації земельних ресурсів.

Автори доповіді наголошують, що людина чинить негативний вплив на 70% покриву землі, не враховуючи льодовики.

На сьогодні вже третина усього грунтового покриву Землі постраждала від ерозії, герметизації і засолення, вимивання органічних речовин, підкислення, забруднення, ущільнення грунтів та інших негативних процесів. У наступні 25 років деградація земель може призвести до скорочення світового виробництва продовольства щонайменше на 12%, що загрожує підвищенням світових цін на продукти харчування і збоями в ланцюгу поставок.

«Раціональне управління земельними ресурсами допоможе сповільнити і в деяких випадках повернути назад такі несприятливі процеси», – вважає один із авторів доповіді Кіото Танабе.

На територіях, які перетворюються на пустелі, проживає 500 млн осіб, і найбільше страждають жителі Азії, Сахеля, Близького Сходу і Арабського півострова, зазначають експерти. У глобальному масштабі недоїдають 820 млн осіб. Але вихід є: раціональне землекористування сприятиме також вирішенню проблеми зміни клімату.

«Адже на сільське і лісове господарство та інші види землекористування припадає 23% усіх викидів парникових газів. Водночас природні процеси на землі поглинають майже третину викидів вуглекислого газу, який є результатом використання викопного палива і промислової діяльності», – заявив співголова однієї з робочих груп, які брали участь в підготовці доповіді, Джим Скія.

На думку експертів, важливу роль у боротьбі зі зміною клімату може відіграти скорочення продовольчих втрат і перехід на збалансовану дієту, до якої входять продукти рослинного походження, наприклад, зерно, бобові, фрукти та овочі, а також продукти тварин, які виробляють невеликі емісії парникових газів. Автори доповіді пропонують переходити на рослинну їжу та відмовитися від м`яса. Це призведе до зниження викидів метану, який виробляє велика рогата худоба.

У 2015 році держави ухвалили Паризьку хартію, в якій пообіцяли утримати глобальне потепління в межах 2 градусів Цельсія, а за можливістю – на рівні 1,5 градуса Цельсія порівняно з показниками доіндустріальної епохи.

Нова доповідь буде обговорюватися в ході майбутніх переговорів щодо клімату та захисту навколишнього середовища в Нью-Делі (Індія) у вересні та в Сантьяго (Чилі) у грудні.

*** Міжурядова група експертів зі зміни клімату була заснована в 1988 році Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО) і Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Коментарі

Позначки: , , ,