Львівським депутатам байдужа доля історичного будинку Терлецьких

Новини 19 Вересня, 2019 178

Колишній будинок Терлецьких на вул.Сахарова. Фото: Ігор Чорновол/Фотографії старого Львова

Депутати не підтримали жодну із петицій

На сесії Львівської міської ради 19 вересня депутати розглянули дві електронні петиції про збереження будинку Терлецького на вул. Сахарова, 52 та про його знесення. Депутати не підтримали обидві петиції, “за” проголосували 8 та 22 депутатів відповідно.

Про це повідомляють «Варіанти».

Як зазначається, 26 липня виконком Львівської міськради, всупереч протестам мешканців району дозволив знести будинок на вулиці Сахарова, 52, побудований в 1907 році, а на його місці збудувати 3-поверховий скляний офісний центр з підземним паркінгом.

Внаслідок цього львів’яни зареєстрували одночасно дві петиції, в одній вимагали зберегти будинок на Сахарова, 52, а в іншій знести, а на його місці збудувати офісний центр. Тоді ж міський голова Львова Андрій Садовий скасував дозвіл виконкому знести цей будинок й організував виїзне засідання виконкому на місце забудівлі з залученням додаткових експертів.

Додамо, користувачі соцмережі фейсбук у коментарях повідомили, що автор петиції про знесення цього будинку Василь Жбадинський займається адвокатською діяльністю й є директором ТзОВ “Фенікс-Капітал”, власником якої є громадянин Чехії Томаш Фіала, який також є володіє ТзОВ “Драгон Капітал Консалтинг”, яке у 2019 році придбало приміщення екс-ресторації Під Левом на Площі Ринок за 116 мільйонів.

Крім цього Томаш Фіала, є також власником ТзОВ “Європоліс проперті холдінг, яке 5 липня отримало дозвіл від міськради добудовати торгово-розважальний комплекс “Вікторія Гарденс” на вул. Кульпарківській, 226-А.

Фото: “Варіанти”

Як пише сайт “Фотографії старого Львова”, Михайло Терлецький був єдиний українець, який мав власну аптеку у Львові. Завдяки саме Михайлові Терлецькому аптека “Під Чорним орлом” стала своєрідним культурним осередком для зустрічей і співпраці української еліти в умовах польської експансії.

М.Терлецький був меценатом, він робив чималі пожертви на громадські та наукові товариства. Безкоштовно відпускав ліки для хворих лічниці Андрея Шептицького. Під його керівництвом при аптеці існував Благодійний Фонд. М. Терлецький встановлював для земляків стипендії, на які вони навчалися у Львівському університеті. Щороку у нього працювали два-три студенти-фармацевти, яких він утримував. Активіст товариства “Просвіта”, “Рідної школи”, збирач надбань української культури, шанувальник мистецтва…

Маючи добрий естетичний смак, він зібрав чудову колекцію творів живопису і графіки українських митців 20-30-х років ХХ століття. Серед них роботи О. Новаківського, М. Мороза, М. Бойчука, Я. Музики, М. Осінчука, С. Гординського, малюнки Л. Перфецького. Михайло Терлецький мав одну з кращих у Львові збірку українських екслібрисів. Щосуботи в його домі сходилось товариство – літератори, науковці, митці були сталими гістьми, серед них багато відомих таких як Олександр Олесь, Іван Труш. Вони обмінювались своїми поглядами на політику, культуру, мистецтво, літературу, мову.

З вибухом Другої світової війни та приходом радянської армії в Михайла Терлецького відібрали половину будинку, змусили покинути свою аптеку та перейти на працю до іншої.

Аптекар хотів емігрувати, як це зробили інші, але в останні хвилини не зміг залишити улюблений Львів.

Помер Михайло Терлецький в 1966 році та похований на Личаківському цвинтарі. був останнім власником аптеки.

Коментарі

Позначки: , , , ,