Львівський ЦРМС долучився до розробки стратегії області до 2027 року

Новини 12 Квітня, 2019 71

Фото: Львівський ЦРМС

Представники профільних департаментів облдержадміністрації, науковці та експерти спільно із працівниками Львівського ЦРМС обговорили принципи розробки стратегії області до 2027 року. Вона буде визначати основні напрямки економічного, соціального та культурного життя регіону.

Захід відбувся у Львівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє «Укрінформ».

“Україна вступила в процес стратегічного планування. Профільними міністерствами розробляється перспективна програма розвитку до 2027 року і, відповідно, синхронно всі обласні адміністрації розпочали роботу із розробки стратегії для своїх територій. Цей період має різні етапи. Зараз ми знаходимось на початковому, ЛОДА і Центр розвитку місцевого самоврядування, які тісно співпрацюють над цією темою, знаходяться на стадії формування керівного комітету і робочих груп. Відповідно представники департаментів, які будуть входити до їх складу, провели перше організаційне засідання. Мова йшла про те, щоб робочі групи не повторювались у розгляді питань і щоб робота йшла синхронно, із дотриманням затвердженого Мінрегіону графіка роботи”,- зазначив радник з питань регіонального розвитку Львівського ЦРМС Зеновій Сірик.

За його словами, значну частину території Львівщини займає Карпатський регіон, тому обласна стратегія, насамперед, врахує його потреби і можливості.

Начальник відділу стратегічного планування ЛОДА Вадим Табакера представив аналіз тенденцій економічного розвитку області за 2014-2018 роки. Вони позначаються скороченням безробіття, зростанням валового регіонального продукту із 98,6% станом на 2014 рік до 103,8% у 2018 році. На 2020 рік прогнозується вийти на показник – 120,4%. Також у 2018 році Львівська область посіла друге місце в рейтингу інвестиційної привабливості регіонів України. У перспективному плануванні, на його думку, викликом стануть скорочення народжуваності, зниження приросту та старіння населення.

Як зазначив Табакера, стратегія – це мистецтво обирати серед масиву ключові пріоритети і акцентувати увагу на тих проривних речах, які створять нові точки зростання в економіці, запровадять нові соціальні тенденції і забезпечать розвиток. Також слід уникати так званого споживацького характеру у цілях.

Програма «U-LEAD з Європою» Львівська ОДА, спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Коментарі

Позначки: , ,