Львівські урбаністи представили план реконструкції вул. Степана Бандери (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 07 Листопада, 2018 1 180

«Вулиця для всіх»: реконструкція вул. С. Бандери

Сьогодні, 7 листопада, у рамках проекту «Вулиця для всіх», який реалізовує «Інститут міста» разом із львівською мерією, представили план реконструкції вул. Степана Бандери.

“У грудні ми завершуємо проект «Вулиці для всіх». Одним із результатів проекту «Вулиці для всіх» буде дорожня карта з партисипативного планування вулиць, адже рішення, які будуть запропоновані, вже успішно застосовують у європейських країнах, зокрема — у німецькому місті Лейпциг. Йдеться про залучення усіх зацікавлених сторін до обговорення майбутніх ремонтних робіт — чи то вулиці, чи громадського простору тощо. Процес обговорення — це міжнародна практика та одна з основ досягнення цілей сталого розвитку міст. Також Лейпцизька хартія розвитку міст декларує, що міста мають розвиватися за інтегрованим підходом, також повинні враховуватись інтереси різних зацікавлених осіб при плануванні. Впроваджувати ці європейські практики у Львові потрібно. Тому нашою метою було донести до всіх — мешканців, планувальників, осіб, які приймають рішення в містах, сучасні практики щодо планування вулиць та громадських просторів. Зокрема, по проекту «Вулиця для всіх» ми активно працювали над пропозиціями щодо реконструкції вул. С. Бандери. Усі напрацювання ми передамо в ЛКП «Львівавтодор», який буде замовником проекту ремонту цієї вулиці. Ці рішення у сфері сталої мобільності можна впроваджувати у Львові і на інших вулицях. Наші напрацювання мають рекомендаційний характер. Однак ми сподіваємося, що вони будуть враховані при розробці технічного завдання на проектування і при будівництві”, – зазначив урбаніст, менеджер проекту «Вулиця для всіх» в КУ «Інститут міста» Максим Терлецький.

Урбаністи переконані, що досвід Лейпціга, яким власне і надихались автори проекту, дасть одразу всім категоріям львів`ян цілу низку переваг:

Громадський транспорт матиме пріоритет;

Середня швидкість руху дорогою збільшиться з 11 км/год до 14,9, км/год;

З’являться доступні, підвищені зупинки громадського транспорту;

Зручні для ходьби тротуари, розподілені на транзитну та інфраструктурну зони;

Тактильна плитка для людей з вадами зору;

Збереження 90% дерев і висадження нових;

Нові громадські простори і пішохідна площа, зокрема біля Будинку органної та камерної музики вже почали оновлювати територію;

Зменшення рівня шуму: зараз 82дБ, очікується 65 дБ;

Збереження 60% бруківки;

Чітка дорожня розмітка;

Більше ніж сто парко місць змощених бруківкою;

Спрощені та безпечніші перехрестя;

Створення велоінфраструктури;

Широкі смуги для руху велосипедів в обидва напрямки;

Створення паркувальних місць для автомобільної доставки товарів;

Спеціально виділена зона на тротуарах для розміщення літніх терас та рекламних конструкцій;

Привабливий дизайн вилиці підвищить престиж бізнесу організацій, які розташовані на вулиці.

Додамо, що маршрут для наглядності плану реконструкції виглядав так:

Точка № 1 — пл. Шашкевича: Роман Зубачик, керівник відділу транспортного планування та моделювання ЛКП «Львівавтодор», розказував про важливість зміни організації дорожнього руху на ділянці, про реалізовані етапи — встановлення дорожніх знаків.

Точка № 2 — простір біля Будинку органної та камерної музики: архітектори Антон Коломійцев та Роман Крушельницький розказували про перетворення цього громадського простору, про головні функції та цілі тактичного урбанізму.

Точка № 3 — територія поблизу головного корпусу Львівської політехніки: Олександра Сладкова, керівник відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку», розповідала про зону «неактивних» фасадів та ідею встановлення лавок на цій території.

Точка № 4 — вул. С. Бандери, 25: Олександра Сладкова розповідала про принцип планування тротуарів і поділ його на транзитну та інфраструктурну зони, про інфраструктурні рішення для пішохідних зон вулиці, які були створені в межах проекту «Вулиця для всіх».

Точка № 5 — вулиця С. Бандери, 47а: Ігор Могила, керівник відділу розвитку ЛКП «Львівелектротранс», розказував про потенційні зміни на цій території — встановлення додаткової зупинки для громадського транспорту, а також більше про «профіль вулиці» і рух по ній.

Точка № 6 — вулиця С. Бандери, 69 (перехрестя): Ігор Могила розказував про рух транспорту на перехресті, про можливі варіанти його зміни.

Точка № 7 — вулиця С. Бандери, 14: Ігор Могила розказував про паркування автомобілів та альтернативні рішення на цій ділянці.

Точка № 8 — простір біля Церкви св. Ольги та Єлизавети: розповідали Ігор Могила, Роман Зубачик, Оля Криворучко (архітекторка, співзасновниця громадської організації Urbanideas).

Коментарі

Позначки: , ,