Львівська ОДА долучила Орів до перспективного плану Трускавецької ОТГ, ігноруючи методику формування громад

Новини 27 Жовтня, 2019 1 498

Фото: "Джерела Трускавця"

Весною цього року Мінрегіон  надіслав  в обласні адміністрації проекти-пропозиції щодо нових районів й формату ОТГ, розроблені київськими експертами. Надійшов проект нових районів і у Львівську ОДА.

У ньому Трускавецька об’єднана громада була представлена таким чином: Трускавець-Модричі-Станиля- Уличне-Доброгостів. Орівську сільську раду Мінгрегіонбуд відніс до Грабовецької ОТГ.

карта.jpg

Проект адмінітративно-територального устрою субрегіонального рівня Львівської області. Пропозиції Мінрегіону (Карта з Zaxid.net)

Натомість Львівська ОДА внесла корективи у запропонований міністерством проект, долучивши Орів до Трускавецької ОТГ.

Про це пише “Четверта студія” з посиланням на “Джерела Трускавця”.

– Обласна адміністрація опрацювала пропозиції Мінрегіонбуду з огляду на місцеву специфіку, – говорить учасниця міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно- територіального устрою Галина Гречин. – Мінрегіонбуд взяв це виключно так, як бачив на карті, а пропозиція від облдержадміністрації врахувала частково і позицію місцевих рад.

За словами Галини Гречин, від сільської ради Орова  надійшло звернення, у якому декларувалася готовність увійти до  трускавецької громади.

Як відомо, відповідно до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» така пропозиція мала б бути ухвалена рішенням сесії Орівської сільської ради. Його, як з’ясувалося, нема.

– Ми надали в облдержадміністрацію протокол сходу села, який відбувся у 2016 році, тоді 250 орівчан проголосували за участь у Трускавецької ОТГ. – говорить Тетяна Сухроменда, голова сільської ради Орова.

Пані Тетяна стверджує: рішення сесії ще нема, бо питання, до кого приєднатися наразі  остаточно не вирішене. Саме зараз ініціативна група орівчан проводить опитування мешканців щодо приєднання до Грабовецької ОТГ. Після цього це буде винесе на розгляд сесії сільради.

– Як люди захочуть, так і буде. Але ви повинні розуміти, що 80% мешканців працюють у Трускавці. Як добираються? Орівчани не є бідними, їздять джипами дорогою напряму через верх. Є й такі, що пішли ходять – підсумовує Тетяна Сухроменда.

Нагадаємо, що відповідно до  «Методики формування спроможних територіальних громад» відстань до адміністративних центрів ОТГ має становити не більш як 20 кілометрів дорогами з твердим покриттям. Такого сполучення між Оровом і Трускавецм нема! Ось так виглядає стежка, якою можна проїхати лише за сприятливої погоди на спецтранспорті.

дорога2.jpg

Зазначимо, що спроможна громада повинна забезпечувати належний рівень життя своїх громадян у різних сферах життя. На цьому наголошує Міністерство розвитку громад та територій України, визначивши такі стандарти доступності послуг: час підвезення школярів до опорного освітнього закладу – не більше 30 хвилин в одну сторону якісним дорожнім покриттям; час прибуття екстреної медичної допомоги поза межами міст – до 20 хвилин; часова доступність до ЦНАПу – 30 хвилин.

Виглядає на те, що міжвідомча робоча група, створена розпорядженням ЛОДА, ці вимоги ігнорує. Сподіваємося, що чиновників змусять відреагують на волевиявлення громадян, адже створення ОТГ є добровільним процесом.

Мінрегіон після того, як області сформують перспективні плани формування територій громад, планує провести обговорення цих планів з людьми в регіонах.

– Такі консультації допоможуть з’ясувати, а чи дійсно ці перспективні плани відповідають думкам, побажанням і розумінню того, що має бути наслідком цієї реформи для людей, що проживають в цих громадах», — зазначила днями Альона Бабак.

До слова, трускавчан, також не спитали стосовно формату об’єднаної громади. Трускавецький мер Андрій Кульчинський, не дивлячись на численні звернення, громадські слухання не проводив! Немає також рішення сесії щодо формату «Великого Трускавця».

Коментарі

Позначки: , ,