Львівська облрада підтримала звернення до ЦВК щодо проведення виборів у об’єднаних територіальних громадах

Новини 18 Вересня, 2018 73

Процес децентралізації в Україні – на межі зриву. З початку серпня ЦВК блокує процес призначення виборів у новостворених ОТГ. Загалом йдеться про 128 громад, з яких 4 – на Львівщині. У Львівській облраді під час сьогоднішнього пленарного засідання було прийнято звернення до ЦВК з вимогою не зволікати із призначенням виборів. Звернення ініціював заступник голови ЛОР Володимир Гірняк.

Текст звернення подаємо повністю:

«Сьогодні в Україні під загрозою опинився процес децентралізації як такий. На перші вибори в ОТГ досі чекають 128 громад – більше 900 тисяч людей. Все тому, що ЦВК ніяк не призначить дати голосування.

Ще 9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв’язку з неузгодженостями законодавства про референдуми та додаткові місцеві вибори. Цим же рішенням ЦВК постановила, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів будуть розглядатися лише після отримання зазначених роз’яснень.

Вважаємо таке рішення нелогічним та таким, що не має під собою жодних правових підстав. Наголошуємо, що законом про всеукраїнський референдум, який був затверджений у 2012 році, зокрема скасовано закон про всеукраїнський та місцевий референдуми. Разом з тим в законі про добровільне об’єднання територіальних громад визначено, що рішення про об’єднання можуть прийматися або на сесії місцевої ради, або на місцевому референдумі. З юридичної точки зору, в українському законодавстві біла пляма щодо регулювання референдумів, проте зовсім не йдеться про необхідність проведення місцевого референдуму для формування ОТГ.

Відтак, ми вважаємо неприпустимим зволікати із призначенням виборів на територіях ОТГ. Звертаємось до членів ЦВК із закликом виконати свої функції та не ставити під загрозу зриву реформу, яка дає можливість громадам успішно розвиватись. Децентралізацію не можна зупиняти»

Коментарі

Позначки: , ,