Львівська облрада напрацьовує шляхи порятунку Поморянського замку (ФОТО)

Новини 08 Серпня, 2019 508

Фото: ФБ/Олександр Ганущин

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин 7 серпня відвідав Поморянський замок де відбулася зустріч з фахівцями реставраторами.

Скриншот ФБ

«Вчора відвідав Поморянський замок. Разом з небайдужою громадськістю, фахівцями реставраторами та департаментом містобудування і архітектури накреслили першочергові кроки. Сподіваємося, нам вдасться врятувати частину пам‘ятки і спільно шукати ресурс на комплексну реставрацію», – зазначив Олександр Ганущин.

Фото: ФБ/Олександр Ганущин

Довідка. Поморянський за́мок — пам’ятка історії та архітектури в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Дотепер збереглись два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея.

Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду він втратив свій первісний вигляд і перебуває в аварійному стані. Збереглися два двоповерхові крила, східне із круглою вежею та південне з галереєю. Найстаріше — східне крило з круглою вежею. Далі південний корпус, що має відкриту галерею з боку двору, добудовану в XVIII—XIX ст.

У круглій вежі з шатровим дахом влаштовано сходи, що ведуть на 2-й поверх. У стінах вежі збереглися бійниці, розміщені на чотирьох рівнях; бійниці є також в першому поверсі східного корпусу. Приміщення східного корпусу на першому поверсі перекриті хрестовими і циліндричними склепіннями. Південний корпус з боку двору оформлений двоярусною відкритою галереєю зі сходами в центрі. Нижній ярус зроблений у вигляді аркади, покрівлю над галереєю підтримують колони тосканського ордера. Вікна верхніх поверхів обрамлені білокам’яними порталами з трикутними сандриками. Поморянський замок реставрований у 1978 році.

З північно-східного боку від замку розташована одноповерхова господарська споруда. Покрівля замку сильно пошкоджена. Штукатурка зовні частково збереглася, у стінах тріщини і вивали.

Загальна площа забудови замку — 1206,00 м², загальна площа приміщень замку — 1465,60 м² (включаючи підвали і горища — 2509,60 м²).

На 2010 рік замок перебував у жалюгідному стані: влітку 2008 року стик двох крил замку впав, розбирається кам’яна огорожа.

12 квітня 2018 року завалилася стіна східного крила Поморянського замку.

 

Коментарі

Позначки: ,