Львівщина 30 квітня прощається з народною артисткою Даниїлою Байко

Новини 30 Квітня, 2019 1 507

Скриншот відео

У Львові померла учасниця вокального тріо “Сестри Байко” – Даниїла Байко. Даниїла Яківна відійшла у Засвіти два дні тому, 26 квітня.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив композитор Юрій Саєнко: «Відійшла в кращий світ Даниїла Байко, народна артистка України, одна із легендарного вокального тріо сестер Байко».

Даниїла Байко народилася 30 серпня 1929 року в селі Яблоніца (Жешувське воєводство, територія Польщі).

1958 року закінчила Львівську консерваторію.

Солістка Львівської філармонії. До репертуару співачки входили українські народні пісні, твори вітчизняних і зарубіжних композиторів.

Згодом викладала у Львівському педагогічному училищі.

Лауреат Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка (1976). Кавалер Ордена княгині Ольги (2008).

З 1953 року Даниїла разом із сестрами Марією та Ніною співала у тріо «Сестри Байко». І цей дівочий гурт всі роки існування був дуже популярним.

«Сестри Байко» – дипломантки республіканського та всесоюзного конкурсів, учасниці Декади українського мистецтва у Варшаві, Замості і Любліні (Польща). За майстерне виконання народних лемківських пісень на VI Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у Москві (1957) сестер Байко нагородили Золотою медаллю і дипломом І ступеня.

З великим успіхом тріо гастролювало у Чехословаччині, Німеччині, Бельгії, Канаді  та США. Гурт брав участь у Всеукраїнському конгресі лемків та міжнародному святі лемківської культури «Гори наші Бескиди» в Тернополі.

Тріо сестер Байко завжди вирізнялося високомистецькою манерою виконання музичних творів, самобутнім, лише їм властивим пісенним стилем.

За їх участю створено поетичну кінострічку «Сійся-родися, жито-пшениця».

Основу репертуару тріо «Сестри Байко» складали лемківські пісні та твори відомих українських композиторів Станіслава Людкевича, Ярослава Ярославенка, Богдана Дрималика, Миколи Колесси, Анатолія Кос-Анатольського, Івана Майчика…

Заупокійне богослужіння за Даниїлою Байко  відбудеться у понеділок, 29 квітня, о 18.00 у церкві Климентія Шептицього (вул. Кривоноса, 1).

Чин похорону призначений на 12.00 вівторка, 30 квітня (з церкви Климентія Шептицького), – пише День.

Тріо сестер Байко — українські співачки, сестри (вокальне тріо). Народні артисти УРСР (1979). Державна премія УРСР ім. Т. Шевченка (1976). Байко Даниїла Яківна (20 серпня 1929) — Нар. в с. Яблуниці на Лемківщині (нині Польща). 1958 закінчили Львівську консерваторію. Від 1969 викладач Львівського педагогічного училища. Байко Ніна Яківна — (нар. 25 серпня 1933) — професор Ки­ївського університету культури та мистецтв. Джерело – Вікіпедія.

Фото з відкритих джерел

 

Коментарі

Позначки: