Львів увійшов до переліку міст, найбільш дружніх для дітей та молоді

Новини 12 Грудня, 2018 89

Ілюстрація: УНІАН

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з українським урядом оприлюднили перелік міст та об’єднаних територіальних громад, які першими від України претендують на міжнародний статус «Громада, дружня для дітей та молоді».

Як повідомили у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ), до переліку увійшли: міста Одеса, Львів, Вінниця, Умань (Черкаська область), Кременчук (Полтавська область) та Дружківка (Донецька область); об’єднані територіальні громади (ОТГ) – Білозірська ОТГ Черкаської області, Біляївська ОТГ Одеської області, Новоборівська ОТГ Житомирської області, Новознам’янська ОТГ Полтавської області, Новоукраїнська ОТГ Кіровоградської області.

Українські муніципалітети отримали статус кандидата у рамках глобальної ініціативи ЮНІСЕФ, яка впроваджується з 1996 року у 38 країнах світу і вже охопила 3 тис. муніципальних округів. В Україні програма стартувала навесні 2018 року після підписання Меморандуму між ЮНІСЕФ, урядом України та партнерами.

«На сьогодні понад 160 міст та громад з усієї України висловили бажання приєднатися до ініціативи. І серед лідерів вже є 22 муніципалітети, які підписали Меморандуми про співпрацю з ЮНІСЕФ. Приємно, що це як міста-мільйонники, так і новостворені ОТГ. Але саме 11 із них досягли значного прогресу – до кінця 2018 року вони розробили Ситуаційний аналіз, затвердили Плани дій і отримали кваліфікацію для здобуття статусу кандидата», — зазначила заступник голови Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Білл.

Згідно з умовами програми, муніципалітет може стати кандидатом на здобуття статусу «Громада, дружня до дітей та молоді» лише після розробки та офіційного прийняття плану дій з реалізації ініціативи.

Протягом наступних двох-трьох років громади будуть працювати над втіленням планів. ЮНІСЕФ проведе оцінку їх реалізації. Лише якщо результати будуть визнані відповідними, муніципалітет отримує почесний статус «Громада, дружня до дітей та молоді», йдеться у повідомленні.

Довідка. Ініціатива ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» — це глобальний рух, який об’єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у досягненні консенсусу в ключових напрямках розвитку добробуту всіх дітей та молоді.
Ініціатива передбачає захист 5 базових прав дитини, включно з правом бути почутими, на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, безпеку, дитинство, визнання та справедливе ставлення. Громади, які вестимуть активну роботу в напрямку захисту прав дітей та молоді та виконають план дій, отримуватимуть офіційний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти.

 

Коментарі

Позначки: