Лауреатом премії Стуса став президент Українського католицького університету Борис Ґудзяк (ФОТО)

Новини 28 Серпня, 2018 155

Фото: PEN Ukraine/Facebook

Лауреатом премії Стуса вперше став священнослужитель – єпископ УГКЦ

Лауреатом цьогорічної премії імені Василя Стуса, вручення якої відбулося у Києві, став президент Українського католицького університету, єпископ Української греко-католицької церкви Борис Ґудзяк.

Про це повідомляє Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу на своїй сторінці у facebook.

Як повідомляє «Новинарня», Владика Борис став першим представником духовенства, якого відзначили цією премією.

“Для мене це велика честь. Я з юності виховувався на спадщині Стуса та інших дисидентів. Коли я був ще в школі, в 12-13 років, ми 12 січня щороку голодували на заклик Чорновола. І ці заощадженні копійки ми використовували на купівлю марок та листівок, щоб писати дисидентам”, – сказав Ґудзяк під час свого виступу.

У своїй промові єпископ також згадав українського режисера Олега Сенцова, який вже понад 100 днів голодує у російській колонії у місті Лабитнангі.

“Стус – жива історія і позиція, його премія – виклик і обов’язок. Це наш час і, на жаль, наші дилеми. Особливо зараз, коли за полярним колом карається Олег Сенцов, перейшовши ще одну нелюдську відмітку болю і страждань – сто днів голодування”, – заявив єпископ.

Премію імені Василя Стуса з 1989 року присуджують літераторам, митцям, режисерам за особливий внесок в українську культуру та активну громадянську позицію.

З 2016 року премію вручає український осередок міжнародного ПЕН-клубу.

Лауреатами премії у різні роки були Сергій Жадан, Іван Світличний, Надія Світлична, Марія Бурмака, Ольга Богомолець, Галина Севрук, Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська та інші.

 

Фото: PEN Ukraine/Facebook

Премія імені Василя Стуса 2018

Премія імені Василя Стуса 2018Цьогорічний лаурет за внесок в українську культуру і активну громадянську позицію — Владика Borys Gudziak, Єпископ Української греко-католицької церкви та президент Український католицький університет UCuniversity ***Зважаючи на значний вплив Василя Стуса на минуле та сучасне, на вплив духу поета, його життєвого подвигу і творчості на формування української нації, Kyiv-Mohyla Business School [kmbs], PEN Ukraine та видавництво Дух і Літера, починаючи з 2016 року, взяли на себе справу продовження премії імені Василя Стуса, що була заснована в 1989 році Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції (УАНТІ) на чолі з Євгеном Сверстюком (1928–2014).

Опубліковано Kyiv-Mohyla Business School [kmbs] Неділя, 26 серпня 2018 р.

Коментарі

Позначки: , ,