Курячі яйця під Новий рік стануть “золотими”

Новини 04 Грудня, 2017 178

До кінця року ціни на цей продукт можуть зрости на 10-15% і скласти близько 26 гривень за десяток

Ціни на курячі яйця на українському ринку до кінця року можуть зрости на 10-15% і скласти близько 26 гривень за десяток, прогнозують науковці Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу інституту, стрибок цін на цей продукт пояснюється тим, що вартість зерна, яке є основою раціону птиці, безпосередньо залежить від курсу долара.

Крім того, вітчизняні виробники яєць, у першу чергу, реалізують свою продукцію на зовнішніх ринках, де українські курячі яйця користуються великим попитом, і тільки надлишок продукції реалізують на внутрішньому ринку. “Якщо попит зростає і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, ціна йде вгору”, – пояснила прес-служба.

Згідно з повідомленням, найнижчу ціну на яйця експерти фіксують навесні і влітку, коли на ринок надходять яйця, вироблені в приватних господарствах. Поза тим, ціни досягають найвищого піку в осінньо-зимовий період, коли падає приватне виробництво, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію за завищеними цінами, що покривають збитки попередніх місяців.

Згідно з повідомленням, цього року оптово-відпускна ціна на курячі яйця була найнижчою в липні – 10,35 гривні за десяток. Наступного місяця вона почала зростати і сягнула у серпні 11,57 гривні за десяток, вересні – 15,04 гривні за десяток, жовтні – 19,73 гривні за десяток. Загалом, з липня оптово-відпускна ціна на курячі яйця зросла більш ніж у 1,9 разів.

 

Коментарі

Позначки: , ,