Російська агресія проти України чітко довела необхідність отримання більш якісних міжнародних гарантій безпеки, адже єдине, що може зупинити агресора від планів повернути всю Україну в сферу впливу Москви – повноцінне членство в НАТО.

Про це п’ятий президент України Петро Порошенко заявив під час виступу на «Львівському безпековому форумі-2019», пише Четверта студія.

«Будапештський меморандум не вартий навіть паперу, на якому він написаний. І саме тому нам потрібно отримувати більш якісні міжнародні гарантії безпеки. Ніякого іншого формату надання гарантій міжнародної безпеки і гарантій безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України не існує: ні Будапештський, ні Лондонський, ні Бухарестський, ні Женевській меморандуми. Окрім однієї – ця гарантія безпеки є повноцінне членство в НАТО. Просто замінити Будапештський меморандум Вашингтонським договором і все буде добре. Зараз План дій щодо членства і Україна буде в безпеці», – наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що за останні п’ять років Україна досягла історичного прогресу у відносинах з НАТО. Альянс передав свій досвід підготовки боєздатних армійських підрозділів із використанням сучасного озброєння, допомагав у лікуванні і реабілітації поранених, співпрацював у низці програм для побудови сильної української армії.

«Є низка величезних досягнень, про які вчора говорив Єнс Столтенберг, що ми зробили за 5 років більше, ніж від нас очікували. Створення нашої морської піхоти, створення наших спецпризначенців – ми їх створювали з нуля. І на сьогоднішній день ми маємо найкращих.

Що мені довелось почути, коли морська піхота заміщувала «Донбас» в 2015 році в Маріуполі? Що залишать, що втечуть, А потім, через рік морська піхота завоювала таку велику довіру з боку місцевого населення. А готувалася вона спільно з нашими партнерами.

І велика радість, коли виживали наші герої. Коли генерал Дячук, герой Савур-Могили, повернувся зі Штатів, і сказали: він буде жити. І це була наче ти врятував власного брата. Це все результати нашої співпраці з НАТО», – пригадав Петро Порошенко.

Зараз курс України на членство в НАТО закріплений у Конституції і підтримується більшістю українців, тому головне завдання української влади – наполягати на одержанні ПДЧ для набуття повноправного членства в НАТО.

«Зараз ми маємо берегти співпрацю з НАТО, зараз маємо точно забезпечити План дій щодо членства. Нічого важливіше за ПДЧ для безпеки України не існує. Єдине, що потрібно – єдність.

Зараз деякі представники влади своїми легковажними, некомпетентними вкидами, просто створюють абсолютно прикре уявлення: чекайте, якщо влада України сама відмовляється від ПДЧ, чому? Для того, що не роздратувати Путіна перед Нормандським форматом, бо раптом Путіну не сподобається. Друзі, це тактика, які ніколи не принесе результату.

Ми маємо робити свою справу: будувати європейську, трансатлантичну, незалежну і сильну Україну», – наголосив Петро Порошенко.